Sport · 2016.03.17.

SPORT – Elkezdődött a birkózószezon

Az ifjúság szabadidejének hasznos eltöltését, a diák- és szabadidősport népszerűsítését célul kitűző veszprémi Centrum Sport Egyesület birkózói sikeres rajtot vettek mind birkózásban, mind tradicionális sumo birkózásban: három versenyen 21 érem, 6 első hely és egy magyar bajnoki cím született.

Sumóban az országos bajnokság (OB) szezononként és korosztályonként 4–5 versenyből áll, és a szezon végén magyar bajnoki címek átadásával zárul. A válogatóversenyek egyben rangsorversenyek (RV) is. Az OB-futamokon és RV-ken  összegyűjtött pontszámokat átlagolják, és a legtöbb pontot gyűjtött versenyző képviseli hazánkat a nemzetközi viadalokon. Pontegyenlőség esetén külön válogatóversenyt írnak ki az érintetteknek, és aki ott győz, az visz mindent!

Az első verseny a Haraszti Kupa dunaharaszti megmérettetés volt, amelyen 19 csapat közel kétszáz indulója mérte össze ügyességét és erejét, közöttük a veszprémi sportegyesület 12 sumoversenyzője is. A sportesemény érdekessége volt, hogy az U12-es korosztály és az ennél fiatalabbak az országos bajnokság érmeiért, a többi korosztály tagjai pedig a korosztályos világversenyeken való kvalifikáció megszerzéséért küzdöttek és sikeresek voltak. Az országos bajnokságon II. helyen végzett Pallósi Bence, III. helyezettek: Tóth Gábor (U8), Csák Imre (U10), Parrag Viktor (U10), Papp Nikoletta (U12), Pap Bendegúz (U12), Pavlényi Erik (U12). A rangsorverseny-válogató első helyezettei: Mátyás Balázs (U14), Janku Boldizsár (U14),  Schvarcinger Zsolt (U16), Jónás Valentina (U16).

Aranyosok

Aranyosok

Következett egy fővárosi birkózóverseny, ahová az egyesület nagy reménysége, a junior korosztályú Jónás Valentina volt hivatalos. A Vasas SC otthonában megrendezett OB rangsorverseny 44 kg-os súlycsoportjában Tina a dobogó legfelső fokára állhatott.

Az id. Major Gyula Kupa sumoverseny március 14-én zajlott Pilismaróton, ide 13 csapat százhatvan indulója nevezett, ebből heten a Centrum SE sportolói. A tét megint hatalmas volt, hiszen folytatódott a kvalifikációs pontgyűjtés, illetve a nap végén átadták a magyar bajnoki címeket: I. helyezett Janku Boldizsár (U14) magyar bajnoki cím, II. Mátyás Balázs (U14), Pallósi Bence (U14), III. helyezett Tóth Gábor (U8). Rangsorverseny (válogató a korosztályos világversenyekre): II. helyezettek: Pallósi Bence (U14) és Laczkó Benedek (U16 és U18), III. helyezettek: Minyó Bence (U16), Schvarcinger Zsolt (U18).

v


[fbcomments]