Szórakozás / Életmód · 2023.02.03.

Split bekeményít: Vége az utcai meztelenkedésnek és ivászatnak

Szigorú pénzbírságot vezetett be a horvátországi Split városa: ha fürdőruhában sétálsz az utcán és elkapnak, az 150 euródba is kerülhet! Split még Dubrovniknál is jobban bekeményít.

Nem vicc

Január 1-jén lépett életbe a horvátországi Split városában az új önkormányzati rendelet, amely bekeményít, ami a közterület használatának szabályait illeti. A szigorú tilalmak kizárólag a történelmi városmagra, az úgynevezett A-zónára vonatkoznak. Ha fürdőruhában, vagy félmeztelenül elkapnak. Ugyanilyen magas, 150 eurós bírságot írnak elő a közterületen alkoholt fogyasztóknak, a póráz nélküli kutyasétáltatás pedig 66 euróba fog fájni, amennyiben a Diocletianus-palota romjain, műemlék házai között vagy a Ríván érnek tetten.

Split bekeményít, Split bekeményít: Vége az utcai meztelenkedésnek és ivászatnak

Dubrovnik még prűdebb

Dubrovnik már Split előtt úgy döntött, hogy bekeményít. A fehér márványból épült adriai városban már 2020 augusztusa óta büntetik a renitens turistákat, tavaly 1000 kunára büntették a közterület-felügyelők az utcán fürdőruhában közlekedőket, ami körülbelül 100 eurónak felel meg.


Splitben rendelettel szabályozták továbbá a vendéglői teraszok megjelenési formáját, megtiltották a hangos elektronikus zenét és a csiricsáré napernyőket céges feliratokkal. Leszedetik az engedély nélkül kirakott bankautomatákat.

Maradnak a szabad strandok!

Ugyanakkor készül Horvátországban a tengeri tulajdonról szóló új törvény (Zakon o pomorskom dobru), amely továbbra sem engedélyezi a közvetlen tengerpart beépítését, strandok elkerítését és belépő megfizettetését az elkerített strandokra. A régi törvény sem engedélyezte mindezt, ettől függetlenül például 18 fizetős strand van Horvátországban. Előfordul továbbá magánkikötők engedély nélküli építése főleg a szigeteken, nyaralók építése közvetlenül a vízparti sávban, illetve építőanyag-törmelék beleforgatása a vízbe. Többnyire büntetlenül marad mindez. Állítólag azért, mert kevés a közterület-felügyelő.

Fotók: Veszprémkukac archív


[fbcomments]