Közérzet / Életmód · 2015.07.14.

Sohasem késő – Szex akár nyolcvan felett is

Az időskorhoz a hazai közbeszédben általában a nyugdíj, illetve a betegség témaköre kapcsolódik. Holott, mint tudjuk, öreg ember nem vén ember. Pszichológusok szerint idős korban is van szerelem. Nincs különbség férfi és nő kapcsolatában fiatal- és időskorban abból a szempontból, hogy mindennek a vonzerő, az erotika az alapja. Az időskori szerelemről megkezdett sorozatunkat a Soproni Anita szexuálpszichológussal készített interjúnkkal folytatjuk.

A szexuális étvágy egyéniség kérdése is, nem szentírás, hogy a klimax után abba kell hagyni. Sőt, internetes fórumokon olvasni hatvan feletti nők beszámolóit arról, hogy a szexuális életük jobb, mint valaha, miután például már nem kell fogamzásgátlásra gondolniuk, terhességtől tartaniuk.


Azt mondják, hogy az időskori szerelmek a kamaszkoriakhoz hasonlíthatók, amikor semmi más nem fontos, csak én és ő, amikor csak az adott pillanat számít. Ne grimaszoljunk tehát, ha nyolcvanévesen szerelmes lesz a megözvegyült nagyapánk, és ahányszor látogatóba megyünk hozzá, éppen hogy szétrebbennek új kiválasztottjával, aki alig győzi begombolgatni a blúzát.

Soproni Anita szexuálpszichológus: Előfordul, hogy kamaszkori szerelmek teljesednek be idős korban

Soproni Anita szexuálpszichológus: Előfordul, hogy kamaszkori szerelmek teljesednek be idős korban

– Milyen problémákkal fordulnak önhöz a hatvan fölötti emberek? – kérdeztük Soproni Anitát.

– Szexuálpszichológusként szerzett tapasztalataim alapján a mai nyugdíjas korosztály jellemző problémái: a magány, új emberi kapcsolat kialakításának gondja, vagy éppen ellenkezőleg, a még meglévő hosszú társkapcsolatban felmerülő súrlódások kezelése. Továbbá a funkciózavarok: férfiaknál leginkább merevedési problémák, nőknél a hüvelyszárazság, a fájdalmas szexuális együttlét a legtipikusabb. Utóbbiaknak jórészt testi, hormonális okok állnak a hátterében, mégis lelki következményei vannak. Mert hogyan is dolgozza fel egy – korábban rendszeres és jó szexuális életet élő – férfi, illetve nő, hogy ez már a múlté? Megfigyelhető, hogy a szexuális élet zavarai elsősorban azoknak az embereknek okoznak komoly lelki problémát, akik nem találtak helyette más örömforrást, illetve, akik túlzottan szemérmesek, és nem fordulnak gondjukkal szakemberhez. Akik elveszítik a társukat, aki mellett leéltek harminc-ötven évet, nagyon nehezen nyitnak új kapcsolatok felé, még ha hiányzik is nekik a simogatás, az ölelés. Praxisomban azonban azt látom, hogy az internet terjedésével egyre több lehetősége nyílik az idősebbeknek is a párkeresés terén, és az időskori új társkapcsolatok kialakítása is egyre inkább elfogadottá válik a társadalmunkban – bár kevesen és keveset beszélünk róla.

– Mi motiválja a társkeresést idős korban, a szexuális örömök keresése, vagy inkább a magánytól való félelem, az egzisztenciális biztonság igénye? Két nyugdíjból könnyebb kifizetni a rezsit. 

– Ha létezik szerelem, akkor időskorban is létezik. Persze a valódi motiváció sokféle lehet… Megfigyeléseim szerint a nyugdíjaskor, a sok szabadidő végre ismét időt ad a házaspárnak, hogy egymásra találjon, s ilyenkor nagyon harmonikus szakasz következhet be az életükben szerencsés esetben. Ám ha egyikük meghal, a másiknak valahogyan meg kell oldania ezt az új helyzetet. Vagy úgy, hogy hasznos funkciót talál magának a családban vagy valamilyen más közösségben, vagy új hobbit, új társat keres magának, vagy a régi hobbiját, esetleg régi kapcsolatát teljesíti ki. Több olyan példát is láttam már, hogy kamaszkori szerelmek teljesedtek be időskorban, olyan személyek, akiket valahogy elsodort egymás mellől az élet, egy válás után vagy megözvegyülve újra egymásra találtak. Ehhez ma a közösségi média óriási segítséget nyújt, jó lehetőség az időseknek régi és új kapcsolatokra is.

– Hatásos lehet a halálfélelemmel szemben a szerelem?

– Természetesen, egy társ az ember életében segíthet a szorongásai csökkentésében. Újra értelmet adhat az életnek, együtt újabb és újabb közös célokat tűzhetnek ki. Ez egyébként is igaz, hogy egy jól működő párkapcsolatnak, egy támogató társkapcsolatnak megtartó szerepe van az életünkben, pozitív hatással van az egészségre is.

– Sokszor éppen a gondtalan, igaz szerelem marad ki az ember életéből, elhamarkodott házasság, folytonos elfoglaltságok, munkakényszer miatt. Pótolható ez idős korban? Valóban igaz lehet, hogy az időskori szerelem felszabadultabb, mint a fiatalkori?

– Az időskori szerelmet már nem terhelik sürgető mindennapi kötelezettségek, gyerekek nevelése, munka, karrierépítés, viszont vannak más, néha talán ezeknél is súlyosabb terhek, például egészségügyi problémák, barátok, rokonok elvesztése, egzisztenciális nehézségek. Így azt gondolom, hogy ez az állítás nem feltétlenül igaz.

– Hogyan tud egymáshoz alkalmazkodni két idős ember megrögzött szokásokkal? Hatvan-hetven fölött lehet még új életet kezdeni, esetleg megváltozni? Le tudnak a nők mondani az új udvarló kedvéért, teszem azt, a kedd esti bridzsről?

– Talán ez az egyik sarkalatos pontja az időskori kapcsolatoknak. A személyiség ezen életszakaszban már nehezen vagy egyáltalán nem formálható, így az időskori új kapcsolatban való együtt élés konfliktusokkal teli lehet, gyakran nincs is elég motiváció ennek az új kapcsolatnak a kompromisszumokkal való megtartására. Emiatt sokszor meg is szakadnak ezek a kapcsolatok.

– Mit szól a család?  Hallottam olyan esetről, hogy kiskorúsítani akarják a szerelmes nagyapát, eldugják az igazolványát, nehogy újranősüljön.

– A másik sarkalatos pont az új kapcsolatok alakulásában a család viszonyulása ehhez az új helyzethez. Sok gyerek úgy érzi, joga van beleszólni a szülei életébe, ez többnyire olyan családokban fordul elő, ahol a gyermeket is így nevelték, vagyis a szülők is próbálták irányítani a gyereküket még felnőttként is, nehezen vagy nem váltak le róla. De az anyagi javak, az örökség miatt is aggódni szoktak a családtagok, különösen ahol ennek túlzott jelentőséget tulajdonítanak. Esetleg ha az új személy át szeretné venni az eltávozott szerepét, az is szülhet komoly családon belüli konfliktusokat. Azt gondolom, hogy a nagymama, nagypapa dolga, hogy bemutassa az új kedvesét, megbeszélje a családdal, hogy mik a szándékai, illetve neki miért fontos ez az új ember az életében. (Korábbi írásunk a témával kapcsolatban itt olvasható.)


[fbcomments]