Covid · 2021.07.01.

Sinopharm – Mégis kell a harmadik oltás?

A legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport vezetője üzent a kormánynak a kínai oltás tesztelési eredményével kapcsolatban.

Többek között ezt mondta: „Akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt. Nem szabad azokat az embereket sújtani, akik hittek a kormánynak – magam is ezek közé tartozom –, hogy oltassák be magukat ezzel a keleti vakcinával.”

A súlyos állítás két, a Videoton dolgozóit tesztelő vizsgálat után hangzott el. Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója nagyon udvariasan, tényekkel igazolva állítását a nyilvánosság előtt mondott ellent a magyar kormánynak.

A tesztet magáncégeknél rendelték meg (a T-sejtes immunitás kimutatása például személyenként 50 ezer forintjába került a cégcsoportnak). Az eredmény azt mutatta, hogy a 60 év fölöttiek egyharmadánál semmilyen immunitás, semmilyen védelem nem alakult ki két Sinopharm-oltás után. Ez nem újdonság. Szerbiában, az Egyesült Arab Emírségekben is hasonlót mértek, csakhogy mindkét államban megkezdték a harmadik dózis beadását állampolgáraik védelmében. A WHO májusban figyelmeztette a világot: egyre növekszik azok száma, akiknek negatív lett az antitestszint-tesztjük a Sinopharm-vakcina beadása után. A zömük hatvan év feletti.

Magyarországon – a hivatalos információk szerint – jelenleg vakcinabőség van a nyugati oltásokból is, mégis adminisztratív tiltás van érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi közlése szerint az oltások beadása a gyártók alkalmazási előírásának megfelelően történik. Jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására. Ha valaki ettől eltér, az szabályt szeg. Az NNK ezen akkor módosít, ha a harmadik dózis bekerül az alkalmazási előírásba.

Ennek megváltoztatását szeretnék elérni azok is, akik nem védettek a kínai vakcina hatására. Összefogtak, májusban létrehozták az ellenanyaggal nem rendelkezők Facebook-csoportját.

Közösen küldtek levelet az országos tisztifőorvosnak, az orvosi kamarának, az EMMI-nek, Orbán Viktornak, ismert biológusoknak, immunológusoknak. Nyílt levelükben azt írják, hogy a védettségi igazolványuk ellenére nincsenek biztonságban, emiatt sokan továbbra is bezártságra vannak kárhoztatva, mert nem akarják sem magukat, sem másokat veszélybe sodorni. Kérik, hogy az elvégzett tesztek eredményei alapján adják meg a lehetőséget vagy egy újabb, más típusú, lehetőleg mRNS-alapú oltóanyaggal történő ismétlő/emlékeztető harmadik oltásra, vagy teljesen negatív eredmények alapján tegyenek lehetővé egy újbóli regisztrációt egy újabb oltási sorozatra, mivel az érintettek oltatlannak tekinthetők.

A Videoton társ-vezérigazgatója, a 22. leggazdagabb magyar ehhez hozzátette, hogy az embereknek legalább saját költségükön engedélyezzék a harmadik oltást, hiszen éppen a hatvan év felettieket kezdték el nagy ütemben oltani a vakcinával. Közülük már több mint ötszázezren kaptak Sinopharm-vakcinát.

A kormány mindettől függetlenül lépett: június eleje óta több mint háromezer személy bevonásával vizsgálják a Magyarországon elérhető oltóanyagok, az AstraZeneca, a Pfizer, a Szputnyik, a Sinopharm, valamint a Moderna hatékonyságát. A vizsgálatok megismétlése háromhavonta szükséges, a vérvétel országosan három helyen, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint a Pécsi Tudományegyetem oltópontjain zajlik. Közleményük szerint „az eredmények folyamatosan rendelkezésre állnak, hogy a kormány a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor is felhasználja azokat”.

És végül a nagy pofára esés: nem hivatalos információk szerint kaphatnak harmadik oltást a Sinopharm-vakcinával oltottak. Az RTL Klub információira hivatkozva erről írt a 24.hu.

Fotó: koronavirus.gov.hu


[fbcomments]