Szórakozás / Kultúra · 2021.08.07.

Salföldi Dalföld – minőségi kultúra az összefogásért

Augusztus 13. és 15. között immáron hatodik alkalommal várja vendégeit a Káli-medencében a Balaton-felvidék legbájosabb fesztiválja, a Salföldi Dalföld. A háromnapos fesztivál küldetése, hogy a balatoni nyár zajától eltávolodva, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal és más kulturális programokkal szólítsa meg a Balaton-felvidék varázsát megélni vágyókat és a minőségi kultúra iránt érdeklődőket. 

Minden évben más-más fő téma adja a program három zenei műfajra – komolyzenére, jazzre és népzenére – épülő gerincét. Tavaly volt egy évszázada, hogy megkezdődött a magyar nemzet „száz év magánya”, és nem csak a magyarság, hanem az egész régió érdeke, hogy immár egy lezárt korszakról beszélhessünk. Az előttünk álló évek, évtizedek Közép-Európa megerősödésének időszaka lehet, aminek előfeltétele a hatékony közös fellépés – vallják a Salföldi Dalföld szervezői. Mindez akkor lehetséges, ha az itt élő nemzetek előbb jószomszédi, majd stabil, hosszú távon fenntartható baráti viszonyt alakítanak ki, illetve erősítenek meg. Ez csakis úgy érhető el, ha az államhatárokon átnyúló magyar nemzeti összetartozás valósága magától értetődővé, afféle regionális minimummá válik a szomszédos országok számára, miközben a magyarság is érdeklődéssel, tisztelettel fordul a közép-európai országok és az összes itt élő nemzet felé.

A Bíró-Gombos Alapítvány által hatodszorra megrendezett Salföldi Dalföld idén – a tavalyra tervezett, de a járványhelyzet miatt elhalasztott programot megvalósítva – a Kárpát-medencei és moldvai magyarság zenéjének közös gyökereit és sokszínűségét ünnepli meg a fesztivál hagyományos műfajain – komolyzenén, népzenén és jazzen – keresztül. Az anyaország mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről érkező művészek koncertjeinek középpontjában a magyar zene áll, néhány dal erejéig pedig fellép velük egy-egy szlovák, román, szerb, ruszin vendégművész is. Az Őrvidéket a Délibáb táncegyüttes ausztriai magyar néptáncosai képviselik.


Az idei kerekasztal-beszélgetések fő témája szintén a magyar nemzeti összetartozás és a Közép-európai régió megerősödésének összhangba hozása. Kulturális és közéleti szereplőkkel, valamint politikai elemzőkkel vitatják meg a szomszédos országokban élő magyarok sorskérdéseit. Állandó központi téma a Káli-medence környezetének megóvása. Továbbra is lesznek délutántól késő estig tartó gyermek- és ifjúsági programok, hogy a koncertek alatt minden generáció megtalálja az értékes kikapcsolódás és feltöltődés módját.

A fesztivál teljes programja itt böngészhető. A honlapon már nem, de a plakátokon még szerepel Rost Andrea szombat esti fellépése a nagyszínpadon, ez sajnos elmarad.

A Gyémánt Bálint Trió koncertje a 2019-es Salföldi Dalföldön. Fotó: Salföldi Dalföld


[fbcomments]