Kultúra · 2023.04.24.

SAKURA – Az élet örök körforgása

A sakura, azaz a cseresznyevirág ünnepe idén a királynék városába is megérkezett. A Dubniczay-palotában különleges kiállítást nyitott meg a japán nagykövet Révész Anna képeiből és Tóth-Vásárhelyi Réka festett babáiból. A nagykövet az alkotások kapcsán az élet örök körforgásáról beszélt.

Ballagok a Föld napján az Óváros téren át a várba. Gyönyörködöm a díszcseresznyék leheletfinom rózsaszín szirmainak tobzódásában. Akár Veszprémben is szervezhetnénk hanamit, vagyis hagyományos japán gyönyörködést a cseresznyevirágokban. A távol-keleti emberekből a cseresznyevirágzás egyszerre vidám és melankolikus érzelmeket vált ki. Mentalitásuk része, hogy értékelik és magasztalják a természet minden rezdülését, tiszteletben tartják a legapróbb természeti változásokat is. A sakura, a cseresznyevirág a szeretet és a szerelem kifejezésének eszköze, esküvők és temetők dísze. Mint sok mindenben, ebben is jelen van a kettősség, az elmúlás és az újjáéledés.

Sakura, SAKURA – Az élet örök körforgása
Szaksz Balázs újságíró, Hamerli Judit grafikus, Dohnál Szonja, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese és az egyik kiállító, Révész Anna

A Dubniczay-palota a megnyitó napján sűrű porfelhőben közelíthető meg. Az állványrengetegből két egymásnak feleselő tárlat várja a látogatókat: az egyik oldalon kortárs magyar festőnők alkotásai, a másikon a japános időtlenség sugallata. A kiállítás képei és a klasszikus fababák nyugalmat árasztanak. Révész Anna rendkívül finom technikával, gansai akvarellel készült alkotásai elsősorban a mudzsót, a mulandóság gondolatkörét járják körül, ami szorosan kapcsolódik a japán esztétikához és a buddhizmushoz is. Ennek lényege, hogy elfogadjuk az élet folyamatos változását, ezáltal az elmúlás és az új születése szorosan összekapcsolódik. A művekből árad a harmónia.


A kokeshik évszázados hagyományokra tekintenek vissza. Úgy tartották, megvédik tulajdonosát, gyógyító erővel bírnak. Ma leginkább dísztárgyként szolgálnak. Tóth-Vásárhelyi Réka 2011 óta több mint 5000 kokeshi babát készített, melyekkel számos díjat nyert.

Sakura, SAKURA – Az élet örök körforgása
Tóth-Vásárhelyi Réka iparművész a kabuki szereplőjével
Sakura, SAKURA – Az élet örök körforgása
Sakura, SAKURA – Az élet örök körforgása

A kiállítást megnyitó Otaka Masato japán nagykövet mindkét művész finom ecsetkezelésére hívta fel a figyelmet. Ő maga többször vett részt a herendi porcelánmanufaktúra festőképzésén. A két hölgy technikáját a porcelánfestéshez hasonlította. Emlékeztetett a Sakura Projekt veszprémi eseményeire, melyek megálmodója és szervezője Morita Tomoko, a Japán Centrum Veszprém vezetője, a japán nyelv magántanára. Neki sokat segít a 23 éve működő Gifu Megyei Japán–Magyar Baráti Társaság.

Sakura, SAKURA – Az élet örök körforgása
A kiállítást a Herenden porcelánfestést tanuló japán nagykövet, Otaka Masato nyitotta meg

A várban folyó rekonstrukciós munkák miatt kérjük, tájékozódjanak, mielőtt elindulnak megnézni bármelyik kiállítást, amelyet a Művészetek Háza Veszprém rendez! A Dubniczay-palota például május 11-éig péntekenként 17-től 20, szombatonként és vasárnaponként 10-től 20 óráig , a Vass László Gyűjtemény és a Csikász Galéria szerdától péntekig 10 és 17 óra között, szombaton és vasárnap 10 és 20 óra között látogatható. Május 12-étől, amikor már szabadon föl lehet sétálni a várba, a Művészetek Háza Veszprém minden kiállítóretme egységes nyitva tartással működik: hétfő-kedd szünnap. szerda-csütörtök 10-18, péntek 10-20, szombat 10-20, vasárnap 10-18 óra között. Itt mindig fönn vannak a pontos időpontok.

Ez a kiállítás május 21-éig látható.

A vezető képen az örök körforgás fabábokkal: újszülött, kisgyermek, menyasszony, anya, nagymama, idős hölgy. Fotók: a szerző

Sakura, SAKURA – Az élet örök körforgása
A kiállítás megnyitójának időpontjában Veszprémben, az Óváros téren is virágoztak a cseresznyefák

[fbcomments]