Közérzet · 2022.05.03.

SAJTÓSZABADSÁG – Magyarország 85. a listán

Ma van a sajtószabadság világnapja. Ebből az alkalomból nyilvánosságra hozták a világ 180 országát a sajtószabadság szempontjából rangsoroló RSF sajtószabadság-indexének friss eredményeit. Magyarország a 85., ami az uniós tagállamok közül a 3. legrosszabb helyezésnek számít – írja a Media1.

A sajtószabadság világnapján megjelent a párizsi központú nemzetközi médiaszervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF / Riporters Without Borders) 2002 óta minden évben elkészülő, a médiaszabadság helyzetét a világ 180 országában bemutató friss indexe.

Az RSF friss beszámolója szerint a média ellenőrzés alatt tartása, az erősödő ellenségesség az újságírók irányában és Görögország mélyrepülése a legaggasztóbb jelenségek Európában


„A demokratikus társadalmakban fokozza a megosztottságot az amerikai Fox News mintájára kiépülő véleménymédia és a dezinformációs csatornák elbagatellizálása. Mindezt erősíti a közösségi média. Nemzetközi szinten gyengíti a demokráciákat az asszimmetria a nyílt társadalmak és a zsarnoki rezsimek közt. Ez utóbbiakra jellemző, hogy ellenőrzés alatt tartják a médiát és felületeiket, miközben propagandaháborút folytatnak” – idézi az RSF-et a Euronews.

Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete az uniós tagállamok közül

Magyarország a 85. a RSF rangsorában, az afrikai Guinea után és Izrael előtt. Két uniós tagállamban rosszabb a helyzet: Bulgáriában (91.) és Görögországban.

A magyar helyzet a gazdasági környezet szempontjából nagyon súlyos az RSF értékelése alapján. A politikai környezet nehéz, a jogi és a szociális-kulturális pedig problémás.

Orbán Viktort tavaly júliusban a sajtószabadság ellenségei közé sorolta az RSF. Ezzel a magyar miniszterelnök lett az első európai vezető, aki felkerült erre a listára.

A volt jugoszláv tagállamok közül Szerbia az utolsó a rangsorban. A problémás országok között tartják számon, 79. helyével mégis megelőzi Magyarországot. (Egyébként az összes volt jugoszláv tagállam megelőzi hazánkat a RSF listáján.)

Budapesti tüntetés 1988. március 15-én a sajtószabadságért. Fotó forrása: Hodosán Róza


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]