Közérzet · 2019.04.04.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Hamarosan indul az egységes kérelem beadása

Az agrárium szereplői április 8-ától nyújthatják be az egységes kérelem keretei közötti kifizetési igényeket. A kérelmeket idén is kizárólag az erre a célra létrehozott elektronikus felületen keresztül fogadja az agrártárca. Ebből a csomagból tavaly több mint 16 milliárd forint összegű támogatásban részesültek a Veszprém megyei gazdák.

Az egységes kérelem 2019-ben már csaknem 50 kifizetési igényt foglal magában, köztük az agrártámogatások legnagyobb részét kitevő területalapú támogatást (SAPS) és az állatlétszám alapú támogatásokat. A területalapú támogatás lényege, hogy meghatározott művelési kötelezettség mellett, hektáronként jogszabályban megállapított összegű támogatást igényelhetnek a gazdálkodók. Legalább ilyen fontosak azok a jogcímek is, amelyek az egészséges élelmiszer-alapanyag előállítást, vagy az ökológiai sokszínűség megőrzését támogatják.


Az egységes kérelem keretei között 2018-ban országos szinten csaknem 500 milliárd forint támogatáshoz juthattak a gazdálkodók. Ebből a legjelentősebb összeget területalapú támogatásra (SAPS, 221 milliárd forint), illetve a zöldítés támogatására (110 milliárd forint) fordították. Jelentős összeg, országos szinten mintegy 50 milliárd forint jutott agrár-környezetgazdálkodásra, valamint ökológiai gazdálkodás támogatására is. Tavaly több mint 172 ezer termelő igényelt alaptámogatást, a jogosult területek nagysága csaknem ötmillió hektár volt.

A Veszprém megyei gazdálkodók több mint 16 milliárd forint támogatásban részesültek 2018-ban az egységes kérelem keretei között. Helyi szinten több mint 160 ezer hektárra igényeltek területalapú és zöldítés támogatást, ezeken a jogcímeken történtek a legnagyobb összegű kifizetések is: 6,3 milliárd, illetve 3,6 milliárd forint áramlott a gazdálkodókhoz. A 2018-as végkifizetések várhatóan 2019. április végéig befejeződnek.

Az egységes kérelem benyújtása elektronikusan történik, ehhez ügyfélkapu regisztráció szükséges. Ügyfélkaput bármelyik Veszprém megyei kormányablakban díjmentesen nyithatnak a gazdálkodók, kollégáink segítségnyújtása mellett.

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya 2018 novembere óta új telephelyen, a 8200 Veszprém, Egyetem utca 17. szám alatt működik, személyes felkeresés esetén itt állunk a rendelkezésükre.

Veszprém Megyei Kormányhivatal


[fbcomments]