Egyéb · 2021.06.05.

Sajátos nevelésűek – Ki gondoskodik róluk a szünidőben?

Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő, szülői megkeresés nyomán, a súlyos, halmozottan fogyatékos és a sajátos nevelésű gyermekek nyári felügyeletével kapcsolatosan próbált információkhoz jutni. A kérdés egyszerűnek tűnik, de korántsem az: Létezik-e bármilyen lehetőség arra, hogy a 2,5 hónapos nyári szünetben a halmozottan fogyatékos gyerekek napközis felügyeletet kapjanak?

Értelemszerűen először a veszprémi polgármesteri hivatal közjóléti irodájához fordult, ahonnan a vonatkozó jogszabályok és paragrafusok felsorolása után kiderült, mi határozza meg a „sajátos nevelési igényű gyermek” fogalmát. Ennek megfelelően az önkormányzat fenntartásában működő Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye erre a feladatra alkalmatlan, mivel „a 100 százalékos férőhely-kihasználtság nem teszi lehetővé a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek szünidei ellátását”. Viszont mindig számítanak a szülők a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola gyógypedagógiai módszertani intézményre, amelynek fenntartója a Veszprémi Tankerületi Központ. 

Szauer István, a Tankerületi Központ igazgatója a következő információval szolgált:

 „A tanítási év lezárását követően a tanulók részére a pedagógiai program végrehajtásához nem kapcsolódó foglalkozásokat szervezhetnek, amelyeken a részvételt a tanuló, kiskorú tanuló esetén a szülő az iskola vezetőjéhez benyújtott kérelemben kezdeményezheti (a 27/2020. (VII. 11.) EMMI rendelet 2.§ (5) bekezdésben foglaltak alapján.”

– Veszprémben a Kozmutza, az adott lehetőségek keretében, mindent megtesz – mondta Gerstmár Ferenc. – A tankerület tájékoztatásának megfelelően június 16-tól július 9-ig nyári napközit szervez, de ezzel az egész szünidőre kiterjedő felügyelet nem megoldott. Az intézmény a táborral kapcsolatos konkrétumokról, az aktuális járványügyi intézkedések figyelembe vételével, május elején tájékoztatta a szülőket. 

Ungár Péter vonatkozó kérdése és a válasz:

Tekintettel arra, hogy a probléma országos szinten általános lehet, Ungár Péter országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdést intézett dr. Kásler Miklós miniszterhez: Hogyan lehet megoldani a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek egész nyárra kiterjedő felügyeletét, továbbá terveznek-e segítséget nyújtani, új koncepciót kidolgozni a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek táboroztatására és ezt ismertetni az érintett intézményekkel és a szülőkkel? 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt. Ebből idézzük az erre érdemes részt:

„A Zánkai Erzsébet-tábor eddig is alkalmas volt a súlyos és a halmozottan sérült gyermekek fogadására, táboroztatására. A tábor kormányzati támogatással megújult, ezzel együtt pedig még komfortosabbá vált a fogyatékossággal élő gyerekek számára is. Még több szállást és programpontot akadálymentesítettünk, valamint az étkezések helyszíne is könnyen megközelíthető. A közlekedést a táboron belül akadálymentesített kisbuszokkal tudjuk biztosítani a mozgásukban akadályozottak számára. A speciális ellátást és odafigyelést igénylő gyermekeket az ottalvós táborokban kiemelt figyelem övezi. 2019-ben Zánkán közel 5400 (5387 fő) sajátos nevelési igényű gyermek gondtalan és élménydús táborozásáról gondoskodott a táborokat szervező Erzsébet Alapítvány, közöttük beszédfogyatékkal élő, értelmi fogyatékos, érzékszervi fogyatékos, halmozottan fogyatékos, mozgásszervi fogyatékossággal élő és közel 500 (437 fő) autizmus spektrumzavarral küzdő gyermek táborozott.
Minden évben vannak »Gyógyító Szent Erzsébet-táborok« is Zalaszabarban és Tihanyban, amelyekben speciális ellátást igénylő, betegséggel élő, valamint gyógyuló gyermekek élményterápiás rehabilitációjáról gondoskodik a speciális területre tekintettel szakavatott együttműködő partnerekkel, egészségügyi intézményekkel közösen.”

Arra nem érkezett válasz, hogy a fentiekről hogyan szerezhetnek érdemi információt a szülők, erről miként és hol tájékoztatták őket?

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!