Közérzet · 2021.04.27.

Saját alapítványaiba „menti ki” a közvagyont a kormány

Miközben az ország a járványhelyzettel van elfoglalva, a Fidesz-kormány olyan alapítványokba menekíti ki a közvagyont, amelyek élére saját politikusait nevezi ki – írja a Nyomtass te is!

Olyan helyzetet teremtenek, hogy ha elveszítenék a hatalmat, ezekhez a pénzekhez rajtuk kívül senki ne férhessen hozzá. Óriási összegekről, ezermilliárdokról van szó!

Alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig – ellenszolgáltatás nélkül – több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek. A jogalkotó nem is rejtette véka alá, hogy a cél az alapítványok függetlenségének a biztosítása a jövőbeni kormányoktól. Első körben 32, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kezdheti majd meg a működését. Felsőoktatási intézmények mellett alapítványi tulajdonba kerülnek kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák, részvények; pontos összesítést egyelőre nehéz adni, mert nem látható még minden alapítvány esetében, hogy milyen vagyonelemeket fognak megkapni az államtól. Annyi már biztos, hogy több száz értékes ingatlanról, Mol- és Richter-részvényekről van szó, amelyek értéke együttvéve több ezermilliárd forint lehet. A kormány kiszervez az állam alól oktatási, kulturális, egészségügyi, mezőgazdasági, emlékezetpolitikai tevékenységeket.


A Fidesz ma meg is szavazta, hogy alapítványokba szervezzék ki a közvagyont. Erről részletesen a telex.hu ír.

A kormány “spontán” privatizációjáról korábban mi is írtunk.

A kis újság további témái:

  • Átoltottságban Európa-bajnokok, halálozásban világrekorderek vagyunk
  • A védettségi igazolványnak nincs köze a védettséghez
  • Ingyenes Covid-tesztet követelnek a szakszervezetek
  • Tovább drágulhat a gyümölcs és a hús
  • Egyre öregszik a gépkocsiállomány
  • Covid-oltás utáni tudnivalók

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A nyomtatható aktuális példány innen tölthető le.

Több egyetemen csendben zajlott a modellváltás, Pécsen és Szegeden volt érezhető némi ellenállás, de az sem bizonyult hatásosnak. Képünkön a Szegedi Tudományegyetem. Fotó: u-szeged.hu


[fbcomments]