EKF · 2022.06.19.

Romkoncertsorozat – Alternatív zenei sztárokkal

Az Ivan & The Parazol duó, Szűcsinger, azaz Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián, Prieger Zsolt, valamint Vecsei H. Miklós és Balla Gergő a Platon Karatevből is fellép a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program irodalmi romkoncertsorozatában idén nyáron.

Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa romkoncertsorozata.

A természetközeli helyszínekre szervezett eseményekben közös, hogy mindet Balaton-felvidéki vagy veszprémi romok tövébe szervezik, kis közönség előtt és az előadók minimális hang- és fénytechnika igénybevételével játszanak. Az irodalmi ihletésű koncerteken a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségeit szeretnék megteremteni az előadók, a közönség és a környezet között.


Június 26-án a veszprémi Margit-romoknál az Ivan & The Parazol játssza el első magyar nyelvű lemezének, a Budai Popnak a dalait. A lemezen hallható számok akusztikus formában születtek. A zenekar dalszerző párosa, Balla Máté és Vitáris Iván most visszanyúlnak a gyökerekhez.

Július 31-én a balatoncsicsói Szent Balázs-templomromnál a Szűcsinger lesz halható Szűcs Krisztián zenész (HS7, Budapest Bár) és a költő Szálinger Balázs szereplésével. Az est forrása a két alkotó közös mániáiból ered, azaz Petőfi Sándorból, a Beatlesből és a magyar kabaréból. Közös dalok, tinédzserkori versek, megjelenés előtt tesztelendő slágerek, háború és béke, jelenetek, új szövegű Beatles, pszichedelikus Petőfi. Az est végén pedig a Világslágerek magyarul című blokk, ami után szem nem marad szárazon.

Augusztus 28-án a dörgicsei Boldogasszony-templomromnál Prieger Zsolt és alkotótársai Nők, extázisban című műsorát hallhatjuk. Az előadást az alkotó női szentek írásaiból állította össze. A koncert különlegessége, hogy ez alkalommal három hölgy is színpadra lép: Bakonyi Alexa, Szamosi Zsófia és Magyar Bori is része lesz az előadásnak.

Az eseménysorozat zárókoncertje szeptember 11-én Vecsei H. Miklós és Balla Gergő (Platon Karatev) József Attila-estje lesz. A veszprémi Margit-romokhoz visszatérő előadáson rendhagyó meséket hallhatunk majd József Attila életéről versekkel, zenével.

A romkoncertsorozat eseményei ingyenesek, de online előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az eseményekre a regisztráció a fellépések előtt pár héttel indul. Az első koncertre, az Ivan & The Parazol duó Budai pop akusztik című előadására már nyitva van a regisztrációs felület.

A képen az Ivan & The Parazol duó. Fotó: VEB2023 EKF


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]