Közérzet · 2023.06.02.

RÓLUNK – Közvélemény-kutatás Veszprémről, politikáról, politikusokról

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet (ZRI) áprilisban a veszprémi lakótelepeken 500 fős felmérést végzett. A közvélemény-kutatás tárgya a közélet, a helyi politikai, kulturális és gazdasági helyzet megítélése és nem utolsósorban az, hogy a következő választásokon ki lehetne kihívója a polgármesternek.

EKF, Bakonykarszt…

A ZRI összesítése szerint a veszprémi lakótelepeken élők háromnegyede elégedett a helyi viszonyokkal, az országos viszonyokkal azonban az 59 százalékuk elégedetlen. Szokatlan jelenségnek minősíti a kutatás, hogy az országos helyzetet a kormánypárti szavazók jelentős része (39%) sem látja jónak. A veszprémi dolgokkal viszont szinte minden Fidesz-támogató elégedett, s az ellenzékiek közel negyede is.

A lakótelepeken élők jelentős többsége (92%) szerint folytatni kellene a lakóépületek korszerűsítésének önkormányzati támogatását. Ebben a kérdésben nincs különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között. A megkérdezettek jelentős többsége (70%) ellenzi a Bakonykarszt Zrt. átadását az államnak. Még a Fidesz-KDNP szavazói körében is azok vannak többségben, akik szerint ez nem volt jó döntés.

A vizsgálatok során előkerült az EKF is: „A lakótelepeken élők többsége (72%) kizárta volna a pályázati lehetőségből a döntésben részt vevőket a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 program beruházásai során. A Fidesz hívei körében is a többség – 56 százalék – ezt az álláspontot képviseli, igaz, körükben 31 százalék nem kifogásolja, hogy döntéshozók is részt vehettek a kulturális beruházások pályázataiban.”

Városvezetés

A közvélemény-kutatás legizgalmasabb része a városvezetésről szóló vélemények összegzése.

A polgármester munkájának értékelése megosztja a veszprémi lakótelepeken élőket: 12%-a nagyon jónak, 29%-a pedig jónak tartja, és viszonylag jelentős a közepesnél rosszabb értékelést adók aránya is (összesen 33%). Porga Gyula munkájával a kormánypárti szavazók 70 százaléka elégedett, 10 százaléka elégedetlen. Az ellenzéki táborban pedig csak 10% adott viszonylag kedvező értékelést, 62% negatívan minősítette a munkáját. A párt nélküliek csoportjában viszont az elégedettek aránya magasabb, mint az elégedetleneké.

közvélemény-kutatás, RÓLUNK – Közvélemény-kutatás Veszprémről, politikáról, politikusokról

Katanics és Hartmann

A lakótelepeken élők meglehetősen tanácstalanok abban, hogy ki lehetne az ellenzék lehetséges kihívója a mostani polgármesterrel szemben. Jellemzi a helyi állapotokat – vagy inkább a lakosság hangulatát –, hogy a felsorolt nevek közül a megkérdezettek 55 százaléka egyet sem jelölt meg! Két politikus nevét érdemes kiemelni: a lakótelepen élők 16 százaléka Katanics Sándort tartja a veszprémi ellenzék vezetőjének és a polgármester lehetséges kihívójának, 15 százaléka pedig Hartmann Ferencet. (A korábban közös listán induló ellenzéki pártok támogatói körében Katanics 32, Hartmann 33 százalékos támogatást érhetne el.)

Amennyiben mostanában lennének választások, a veszprémi lakótelepeken élők 24 százaléka a Fideszre szavazna, 29 százaléka pedig valamelyikre a 2022-ben együtt induló ellenzéki pártok közül. A legerősebb ellenzéki párt ebben a népességben a DK (12%), de alig marad el mögötte a Momentum 10 százalékkal, a korábbi összefogásban szereplő többi pártnak 1-3 százalék lenne a támogatottsága.

Fotók: multidezoepiteszet.blog.hu


[fbcomments]