Közérzet · 2016.03.09.

Rokkantak, vagy csak közel a bejárat?

Ha cinikus kedvemben lennék, akkor megjegyezném, hogy hol van már az a világ, amikor a mozgáskorlátozott autóst messziről fel lehetett ismerni az autójáról, hol vannak a „bőregerek”, a régi rendszer Velorexei, majd később az ezeket felváltó Trabant Hycomatok. A mai generációk talán most hallanak először ezekről az autónak nemigen, inkább csak „segédeszköznek” nevezhető, közlekedést segítő járművekről.

Manapság a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeken gyakran 8–10 milliós autócsodák csillognak, nem állítom, hogy jogosulatlanul, hiszen a gondosabb autósnak a szélvédője mögött ott virít a jogosultságot igazoló hivatalos kártya, a nemtörődömnek viszont még arra sem telik, hogy legalább valamilyen úton-módon beszerezzen egyet. A nemtörődöm fogja magát, és ahol gondolja, lerakja az autóját, ha az éppen egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott hely, ha éppen keresztbe sikerül is parkolni, hát akkor oda és úgy!

Ebből sok minden következhet, például az, hogy mivel Magyarország jobban teljesít, mára a rokkantjainknak is van olyan munkahelyük, ahol megkeresik a betevőt, és akár egy lakás árát költhetik autóra, CLK Mercedest, Audi A8-at vagy éppen Range Rover terepjárót használhatnak a mindennapi közlekedéshez. De következhet az is, hogy a hatóság képtelen megfelelően fellépni azokkal szemben, akik jogosulatlanul használják a rokkantaknak járó kártyát vagy éppen a rokkantaknak kijelölt helyen vesztegelnek. Ezzel pedig elveszik a helyet a valódi jogosultaktól, ugyanis a szabályok ötven parkolóhelyenként csupán egy, mozgáskorlátozottak számára fenntartott hely kialakítását írják elő közterületen.

Azonban jó tudni: a mozgáskorlátozottak parkolóját kizárólag az arra jogosultak használhatják. A parkolási engedélyt kiteheti autója ablakába az őt szállító hozzátartozó is, de csak akkor, ha valóban vele utazik az érintett. Aki viszont a rászoruló távollétében is használja a kártyát, az már bűncselekményt követ el. A törvény kimondja, ötvenezer forint helyszíni bírságra vagy százezer forint pénzbírságra számíthat az az autós, aki jogosulatlanul használja a mozgáskorlátozottak parkolóját. Az állampolgárok azonban nem észlelik a hatóság következetes fellépését. Ehelyett azt látják a bevásárlóközpontok előtt (ahol egyébként ingyenes a parkolás), hogy miután a rokkantaknak kijelölt hely van legközelebb a bejárathoz, hát akkor oda állnak mások. Ráadásul már szinte sportként űzik a parkolóvadászatot: ahogy elhagyja a parkolót az egyik, máris a helyére kanyarodik a következő – mindenféle jogosultságot igazoló kártya nélkül! Csak halkan mondjuk: megnéztük.

(Hírhedt történet volt Liptai Claudia ügye, akinek egymilliós bírságot kellett kifizetni, miután kiderült, hogy az elhunyt édesanyja nevére szóló rokkantkártyával parkolt Budapesten. Egy csepp a tengerben.)


[fbcomments]