Kultúra · 2015.08.06.

Roby Lakatos szinte hazajár Veszprémbe

Montreal, Irak és Japán között röpköd a világzenész hegedűvirtuóz. Veszprémbe szinte hazajár koncertezni. A jelek szerint jól érzi magát nálunk és a közönség is imádja. Roby Lakatos szerdai koncertje délelőttjén lazán felsétált a várba Sümegi Elemér műhelyébe, ahol jót beszélgetett a hegedűkészítő mesterrel. Az sem zavarta, hogy közben filmkamera rögzítette minden mozdulatát és kattogtak a fényképezőgépek.

Így aztán dokumentáltan hazai, bakonybéli monostori sörrel enyhítették szomjukat a mesterrel a kánikulában. Roby Lakatosnak ízlett a bakonyi sör, amit a belga készítményekhez hasonlított.

robylakatos6

A nagy sikerű esti koncertje előtt az I. Auer-hegedűfesztiválon még elszívott egy cigarettát. Feszített tempóban érkezett, éppen a kezdésre, megkérdezte, hol az öltöző, rágyújtott, majd felvette színes zakóját, a Louis Vuitton hegedűtokból kiemelte hangszerét és a publikum elé lépett. A Sydney-i Operaházban bemutatott A szenvedély című műsorát adta elő Veszprémben az aulában saját zenekara kíséretében és a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével. Volt benne jazz, filmzene és magyar népzene „robylakatosan” előadva. Mert ahogy mondani szokás, két hang után fel lehet ismerni, hogy ő játszik, abszolút biztonsággal mozog a legszélesebb zenei palettán, őrületes technikával és biztos ízléssel. Nem csoda, hogy annak idején, miután hallotta játszani, Yehudi Menuhin pártfogásába vette az ifjú tehetséget, aki szédületes virtuózzá vált. Roby Lakatost az „ördög hegedűsének” is szokás nevezni egyedülálló előadói technikája miatt.

roby3

A hegedűvirtuóz ismételten nagy sikert aratott Veszprémben a telt házas, szó szerint forró hangulatú koncerten. A közönség és a zenészek is sűrűn törölgették arcukról a verejtéket, amíg le nem szállt a hűsítő veszprémi este, amely ezúttal megtelt a nagyszerű zene frissítő hangjaival.


[fbcomments]