Közérzet · 2022.07.19.

REZSICSÖKKENTÉS – A nagy hazugság

A Fidesz a legutóbbi választási győzelmét többek között annak köszönhette, hogy végig azt hazudta: egyedül ők képesek megvédeni az alacsony rezsit. A rezsicsökkentés bajnoka volt – írja a Nyomtass te is!

Eközben azzal riogattak, hogy az ellenzék győzelme esetén megemelkednének a rezsiköltségek. Száz nap sem kellett ahhoz, hogy kiderüljön: nem az ellenzék, hanem ők törlik el a rezsicsökkentést. Vagyis hazugsággal nyertek áprilisban, cinikusan becsapva a saját választóikat is.

Szokás szerint: a rezsicsökkentés megszüntetésének bejelentését is egy hazugsággal kezdték. Orbán Viktor közölte, hogy energia-vészhelyzet van Magyarországon. Szakértők azonnal jelezték, hogy ez nem igaz. Egy nap múlva az Európai Unióból is megüzenték: ilyet csak akkor hirdethetnének ki, ha egyértelműen fennáll az ellátás megszakadásának veszélye. Ez azonban nincs így.


Aztán jött a bejelentés, miszerint, aki az átlagnál többet fogyaszt áramból és gázból, az brutális díjemelkedésre számíthat. Mivel konkrét rendelet még napok múltán sincsen, mindenki csak kétségbeesetten találgat és számolgat. Egyesek már leszerelték a gázfűtést, rossz kályhákat állítanak be, felvásárlási láz indult be szénből és tűzifából.

Közben újabb és újabb hazugságok derülnek ki. Az emberek rezsicsekkjein fel van tüntetve, hogy mennyit takarítanak meg az állami támogatás révén. Ez a szám azonban köszönőviszonyban sincs azzal az ötszörös vagy többszörös áremeléssel, amivel fenyegetnek. A kormány arról beszél, hogy a többségnek meg kell fizetnie a gáz világpiaci árát. Miközben fél évvel ezelőtt Putyin elnök azt állította – Orbán társaságában –, hogy mi a világpiaci árnak csak az ötödét fizetjük az oroszoknak.

Dőlnek az információk a nyugat-európai országokból, ahol sokkal kisebb az energiahordozók piaci ára, mint amiről a hitelét teljesen elveszített magyar kormány itthon beszél. Egyelőre teljes a káosz. Már a Fideszre szavazók is azzal vádolják a kormányt, hogy becsapták őket, amikor a rezsicsökkentés megtartásával hitegettek. Az emberek rettegnek, mert a magyarok döntő többségének olyan kevés a fizetése, hogy nem tudná kigazdálkodni a jelenlegi rezsinek még a dupláját sem, nemhogy a többszörösét.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Kata megy, Viktor marad?

– 650 000 forinttal nő a miniszterek bére

– Azonnali béremelést kapnak a rendőrök és a katonák

– Megrohamozták a Tüzép-telepeket

– Itt ellenőrizheti a magyar strandok vízminőségét

– Egyszerűsödött a telefonos ügyintézés a NAV-nál

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

Villanyóra leolvasás. Fotó: Kovács Tamás/MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]