Közérzet · 2022.07.21.

REZSI – Megjelent a rendelet az árakról

Váratlanul új részleteket árult el a rezsicsökkentés csökkentéséről csütörtök reggel Németh Szilárd, majd a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet, ami szabályozza az árakat – írja a portfolio.hu.

A rezsibiztos elárulta a legfontosabb új, lakossági piaci árakat: a földgáz esetében a fogyasztási limit feletti új ár hétszerese az eddigi rezsicsökkentett árnak, míg a villany esetében duplázódásról beszélhetünk.

Villamos energia

– A villamos energia esetében: 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
– Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
– Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
– A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.


Földgáz

– 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
– E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fogja fizetni.
– Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, a 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább. Ez összhangban van a múlt heti kormányzati bejelentésekkel.
– Egy új kedvezményt is bejelentettek, az egy mérővel rendelkező társasházaknak. Ahol a társasházaknál egy mérő van, abban az esetben, ha nyilatkozik a társasház, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor


1 Response

  1. tjk szerint:

    Franciaországban, Strasbourgban, Elszaszban a lakossági gázár 0.14 Eur köbméterenkén, ami kb. 56 Ft.
    Szóval ki hazudik kinek? Ki sarcol meg kit? Kit kell még ellátnunk gázzal hogy fázhassunk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]