Közérzet / Kultúra · 2016.10.25.

REQUIEM – Lélekhangolás a Hangvillában

Október végén már csöndesek az esték. A csípős, ködös sötétség elől jólesik behúzódni a fűtött szobába, meleg, sárga lámpafénynél fotel öblébe kuporodni, illatos teát szürcsölve elmélkedni arról, hogy minden nehézség, félelem és bizonytalanság ellenére élni jó. Ezekben a meghitt pillanatokban talán a legkeserűbb emberek is felsóhajtanak: jó, hogy vagyunk, jó, hogy még itt vagyunk. És ilyenkor hiányoznak legjobban, akik már nincsenek velünk.

Mindenszentek, halottak napja… Milliónyi vibráló gyertyaláng öltözteti ünneplőbe a temetőket, krizantémok bágyadt őszillata tölti be a levegőt, suttogva szólunk egymáshoz, halkan köszöntjük az ismerősöket. Állunk a sír mellett némán, valahogy olyan abszurd, annyira felfoghatatlan az egész. Elfogadni a visszafordíthatatlant, megérteni a halhatatlanság misztériumát, hinni a nem hihetőt vagy csak ráhangolni lelkünket a méltó emlékezésre – ebben a muzsika sokat segít. Veszprém Város Vegyeskara, ahogy minden esztendőben, idén is egy csodálatos requiem koncerttel járul hozzá, hogy a halottak napjához közeledve szívünk minden rezdülésével őket, egykor élt szeretteinket tudjuk megidézni.


Október 26-án este hétkor a Hangvillában a Szolnoki Szimfonikus zenekar, Veszprém Város Vegyeskara (karigazgató Erdélyi Ágnes) és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus (karigazgató Molnár Éva) Edvard Grieg Peer Gynt-szvitjét, Benjamin Britten Változatok és fúga egy Purcell-témára című zeneművét, valamint John Rutter Requiemjét szólaltatja meg. Az együtteseket Cser Ádám vezényli, szólót énekel Somogyi Anita énekművész. Jegyek a Hangvillában és a hangvilla.jegy.hu weboldalon vásárolhatók.


[fbcomments]