Kultúra · 2017.07.07.

RÉGIZENE – Egy világ, amelybe vágyunk

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Régizenei Napokat július 18-a és 29-e között. Ahogy Nagy Csaba lantművésztől, a koncertsorozat szervezőjétől megtudtuk, a programot megálmodó Recercare Régizenei Műhely tagjainak célja kezdettől változatlan: elsősorban azokat szeretnék megszólítani, megtalálni, akik a mindennapok tülekedő, nyomuló hangzavarában is szükségét érzik egy bensőségesebb, megélhetőbb világnak.

Öt éve négy hangversennyel indult a programsorozat, idén már tíz estét tölt meg a muzsika a veszprémvölgyi jezsuita műemlék templomban. A régizene kedvelői bizonyára nagy örömmel várják Bruno Cocsett, a viola da gamba és a barokk cselló egyik kiváló mai mesterének koncertjét, aki annyira beleszeretett Veszprémbe, hogy idén már harmadik alkalommal látogat el hozzánk Franciaországból. Különleges, ritkán hallható hangszerekben sem lesz hiány, közöttük igazi ritkaságnak számít a középkori psaltérium, amelyet Tóth Emese Gyöngyvér fog megszólaltatni. Az Orlando Énekegyüttes és a Liszt Ferenc Kórustársaság összefogásával megvásárolt claviorganumot Kővári Péter szólóestjén mutatják be a közönségnek, de hallhatjuk majd az Orlando Énekegyüttes koncertjén is. További érdekesség, hogy idén két estén is teret kap a kortárs zene és a régizene viszonya a Recercare és a Recurring Company jóvoltából.


A koncertek mellett kurzusok zajlanak. Csalog Benedek barokk fuvola művész harmadik éve tart mesterkurzust, idén a francia barokk opera és kantáta témakörében. Ennek eredményét hallhatja majd a közönség a Régizenei Napok egyik esti koncertjén. Bruno Cocset és Maude Gratton (csembaló) mesterkurzusa ugyancsak sok fiatal muzsikusnak ígér maradandó élményt.

Az este hétkor kezdődő koncerteken július 18-án a Recercare Régizenei Műhely, 19-én Tóth Emese Gyöngyvér (ének, psaltérium) és Kabdebó Noémi (brácsa), 20-án Szászvárosi Sándor (viola da gamba) és Nagy Csaba (lant), 21-én a Recurring Company-val Edőcs Fanni (csembaló), Illés Szabolcs (barokk hegedű), Regős Júlia (viola da gamba) és Márfi Eszter (elektronika), 22-én pedig Kővári Péter (claviorganum) lép közönség elé.

Két nap szünet után, 25-én folytatódik a koncertsorozat a Sebastian Consort előadásával, ebben Lachegyi Rózát (barokk hegedű), Lachegyi Imrét (blockflöte), Reményi Árpádot (lant) és Szászvárosi Sándort (barokk cselló) hallhatjuk. 26-án Opera a kolostorban címmel tartják meg Csalog Benedek mesterkurzusának zárókoncertjét Bodrogi Éva (szoprán), Edőcs Fanni (csembaló) és Nagy Réka (viola da gamba) közreműködésével.

27-én Bruno Cocset (barokk cselló) és Maude Gratton (csembaló), 28-án Kallai Nóra (viola da gamba) és Regős Júlia (viola da gamba), végül 29-én a Vikman Pál vezette Orlando Énekegyüttes hívja különleges zenei felfedezőútra a veszprémieket.


[fbcomments]