Sport · 2015.08.16.

RALI – Veszprémben jók a pályák és jó a szervezés

Az idei Dakar-győztes katari versenyző, Nasser Al-Attiyah nyerte a hétvégi Hungarian Baja tereprali világkupa-sorozat hetedik futamát, amely augusztus 14–16. között zajlott Veszprémben és környékén.

Nasser Al-Attiyah elmondta, ha rajta múlik, jövőre is biztosan visszajön. Fotó: Pataky Péter

Nasser Al-Attiyah elmondta, ha rajta múlik, jövőre is biztosan visszajön. Fotó: Pataky Péter

A kétszeres Dakar-első Al-Attiyah városunkban rekordot állított fel győzelmével, ugyanis harmadszor hódította el az elsőnek járó trófeát a Baján, ami a magyar verseny történetében egyedülálló. De talán ennél is fontosabb a pilóta számára, hogy ezzel a győzelmével átvette a vezetést világkupa összetett pontversenyében is.


Nasser sajtóérdeklődésre elmondta, hogy a látszattal ellentétben győzelme nem volt annyira egyszerű, a nagy meleggel és a technikával is meg kellett küzdeniük.

– A verseny elejétől kezdve igyekeztünk a maximumot nyújtani. Szombaton sikerült olyan előnyt szereznünk, amivel vasárnap már nem kellett kockáztatni – nem is tettük. Boldog vagyok, hogy nyertünk és vezetjük a világkupát, ezúttal is nagyon élveztem ezt a korántsem könnyű versenyt. Ha rajtam múlik, jövőre is biztosan visszajövök, mert itt mindig jók a pályák és jó a szervezés!

A legjobb eredményt elérő magyar versenyző Korda Erik, aki az összetett verseny negyedik helyét szerezte meg, nagy hajrában múlta felül Fazekas Károlyt, a bajnoki éllovast, 517 versenykilométer megtétele után alig 41 másodperccel. – Nagyon nehéz verseny volt, a végén nem éreztem a kezemet, ha van még két kilométer, nem biztos, hogy kibírom. De nem volt, és itt vagyunk, legjobb magyarként – nyilatkozta Korda.

A Korda mögött alig több mint félperces hátránnyal, ötödikként beérkező Fazekas Károly kissé kesernyésen nyilatkozott: – Csalódott vagyok, mert nem voltunk elég gyorsak, de ha őszinte akarok lenni, nem is tudtam volna gyorsabban menni. Kemény, brutális verseny volt, a kocsi jól bírta, de mi nagyon elfáradtunk.

Marek Dabrowskit, aki a világkupa összetettjében igencsak előkelő helyen áll, szombaton elektronikai gondok hátráltatták, ennek következtében vasárnap már nem lett volna esélye a jó eredményre és a pontszerzésre, így a zárónapon már nem állt vissza a versenybe. Ő két hét múlva, hazája versenyén, a Baja Polandon bizonyíthat újra.

Hungarian Baja, VK 7. veszprémi futam eredményei:

Abszolút végeredmény. Autósok:

  1. Nasser Al-Attiyah, Matthieu Baumel (katari, francia, Mini) 6:19:42,
  2. Ten Brinke, Colsoul (holland, belga, Toyota Hilux) 14:48 p h.,
  3. Zapletal, Marton (cseh, lengyel, Hummer) 15:49 p h.,
  4. Korda, Csató (magyar, Mitsubishi) 27:32 p h.,
  5. Fazekas, Szenáki (magyar, BMW X6) 28:13 p h.,

[fbcomments]