Egyéb · 2021.10.26.

Rákdiagnosztika – Kásler kontra valóság

Egy hónapja áll az ajkai kórház CT berendezése, ráadásul a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban sem tudnak egy hónapon belül időpontot adni a daganatgyanús beteg vizsgálatára egy szerződés felmondása miatt – adja hírül Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a 444.hu-n. A rákdiagnosztika késlekedése miatt a páciensek gyógyulási esélye a nullával egyenlő.

Az ajkai kórház készülékében csupán egy alkatrészt kellene kicserélni, de ennek összértéke meghaladja azt az egyébként nevetséges összeget, ami felett ők maguk rendelkeznek. Így az igényt először el kell küldeni az Országos Kórházi Főigazgatóságra, ahol majd döntés születik a beruházásról, amit valószínűleg közbeszerzésen kell majd lebonyolítani, hiába ismert az a tény, hogy ehhez a készülékhez ezt az alkatrészt egyetlen gyártó tudja csak biztosítani. A CT berendezés újraindítása így további hetekig elhúzódhat.

Az ajkai rákdiagnosztika kiesésesével a veszprémi intézménynek kellett átvennie azoknak a betegeknek a vizsgálatát, akiket az ajkai Magyar Imre Kórház nem tudott megvizsgálni, így a Csolnoky Ferenc Kórház terhelése jelentősen megnövekedett. Csakhogy a közelmúltban a megyeszékhelyen is csökkent a radiológiai kapacitás, hiába van az intézményben két korszerű készülék. Úgy tudjuk, hogy díjazási viták miatt az e.n.R. Diagnosztikai Kft. kénytelen volt felbontani a kórházzal 2007-ben kötött szerződését. A kft. orvosai és asszisztensei vizsgálatokat és leletezést egyaránt végeztek, ennek is volt köszönhető, hogy a rákdiagnosztika még az ünnep- és hétköznapokon is zavartalanul megtörténhetett. Kunetz Zsombor idézett írásában közzéteszi dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató levelét, amelyben arról tájékoztatja a kollégákat, hogy „…a Kft. közreműködői szerződésének megszűnését követően a kórház radiológiai feladatainak további megfelelő ellátása érdekében a KDC (Központi Radiológiai Centrum) egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló munkatársai önként vállalt többletmunka keretében is készek a munkavégzésre”. Kiszivárgott hírek szerint az önként vállalt többletmunka ellen többen is tiltakoznak az érintettek közül.


Nem tudjuk, az ország más kórházaiban mi a helyzet, de illúzióink nincsenek. A megye két vezető intézményében kialakult ellehetetlenülés azonban szomorú cáfolata annak, amit Kásler Miklós Emmi-miniszter próbál elhitetni velünk. Tavasszal azt mondta, hogy az egészségügyi rendszer összességében bírja a terhelést, és egyetlen ellátatlan betegről sincs tudomása. A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság minapi konferenciáján ezzel szemben elhangzott, hogy „a járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan tizenöt-húsz százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak mint a korábbi években, így jelenleg mintegy ötezer (1300 tüdőrákos, 2300 vastag- és végbélrákos és 1400 emlőrákos) fel nem ismert beteg nem kap kezelést”.

Fotó: hvg.hu


[fbcomments]