Közérzet · 2023.02.22.

RÁK – Nálunk halnak meg legtöbben

Miközben egyre több daganatos beteget diagnosztizálnak hazánkban, és többen is halnak bele a rákba itthon, mint az EU más országaiban, Magyarország sokkal kevesebbet költ gyógyításra, mint az uniós átlag – írja a Nyomtass te is!

Az uniós átlagnak csak a 69 százalékát költi Magyarország a daganatos betegekre – ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített, rákbetegekkel kapcsolatos országjelentésből. A magyar egészségügyi kassza a daganatos betegekre személyenként 226 eurót költött, míg az uniós országokban betegenként ez az összeg átlagosan elérte a 326 eurót. Ráadásul Magyarországon belül is jelentős területi egyenlőtlenségek vannak a rákbetegek ellátásában, mivel a regionális és megyei központokban hiány van onkológusból, radiológusból. Csak az Országos Onkológiai Intézet rendelkezik elegendő számú szakemberrel.

A magyarországi rákos megbetegedések gyakorisága és halálozási arányszáma messze meghaladja az uniós átlagot. 2019-ben, amikor itthon százezer főre 328 rákos haláleset jutott, az uniós átlag 247 volt. Ez nemcsak azért lesújtó adat, mert azt jelenti, hogy a magyar halálozási arány 33 százalékkal magasabb volt az EU-s átlagnál, hanem azért is elkeserítő, mert Magyarország ezzel az adattal a legrosszabb helyen végzett az egész EU-ban. 2020-ban Magyarországon 100 ezer lakosra 623 daganatos megbetegedés jutott, az EU-átlag akkor 569 fő volt. Ekkor Magyarországon 62 ezer új rákos beteget diagnosztizáltak, azaz, csak 10 százalékkal többet, mint az uniós átlag.


A Nyomtass te is friss számának további témái:

– Egy számjegyű az infláció ott, ahol euró van

– Elnéptelenednek egyes országrészek

– Valutára váltották a pénzüket a magyarok

– Soha nem látott nyereség a Mol-nál

– Nem csitul a tanárok harca

– Mit tegyünk, ha lerobbantunk az autópályán?

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

Képünk illusztráció. Fotó: dgmutual.co.uk

Kép forrása: Getty Images/iStockphoto

[fbcomments]