Életmód · 2016.06.21.

RÁGCSÁLÓK – Hol tanyáznak a patkányok?

Patkány. Hát, alig hisszük, de patkány az van. Nemrégiben Abonyból, Szolnokról érkeztek olyan hírek, amelyek rágcsálóinvázióval riogattak. Valós veszélyt jelent-e manapság a rágcsálók megjelenése? – kérdeztük a témában tapasztalt nyugat-dunántúli kártevőirtót. Megtudtuk, hogy azért annyira nem.

– Félni nem kell, de nem árt az óvatosság. Az elmúlt évek, különösen a legutóbbi nagyon enyhe tél miatt lehetett már a tavasz folyamán is rágcsálóinvázióval számolni, ami nem feltétlenül csak a patkányokra, hanem mezei egerekre, pockokra is értendő. Vidéken és a városokban egyaránt elszaporodhatnak az egerek és a patkányok. Veszprémben és a környező településeken nem aggasztó a helyzet – mondja a szakember, akinek tudomása szerint a megye helyi önkormányzatai a területükön évente többször rendszeresen végeztetnek a csatornahálózatokban megelőző irtást, valamint nagy figyelmet fordítanak az elhanyagolt, elhagyatott üres telkekre is.


A csatorna mellett a lyuk, amelyen kijárnak

A csatorna mellett a lyuk, amelyen kijárnak

csatorna_1

A patkányok a csatornahálózatból leginkább a rossz, gondozatlan, szakszerűtlenül épült, régi vagy beomlott szennyvízcsatorna, derítőakna mentén juthatnak a felszínre.

1

Megtalálják a cicáknak, galamboknak kihelyezett élelmet, elszórt ételt, vagy éppen egy fedetlen, könnyen hozzáférhető szeméttároló edény tartalmát dézsmálják meg. A patkány intelligenciája bámulatos. Jó úszó, nem városi legenda, hogy a vécékben a magasabb emeletekig is felúszhatnak a patkányok. A közelmúltban volt egy ilyen eset Szolnokon, ahol egy harmadik emeleti lakásba tévedt be egy példány a vécén keresztül. Volt már patkányriadó például Kenderesen, ahol a főtéren autókat rágtak meg, és Kunmadarason is irtani kellett. Veszprémben is előfordult már egy-két eset, de azokról idejekorán tudomást szereztek és intézkedtek.

Patkánylyukak

Patkánylyukak

Elhagyatott épületekben, elhanyagolt, gondozatlan udvarokban tűnhetnek fel legnagyobb számban. A lyukak arra utalnak, hogy itt bizony ki-be mászkálnak a kártevők

Egy elhanyagolt veszprémi kertben is találtak patkányt

Egy elhanyagolt veszprémi kertben is találtak patkányt

Az elszaporodásuk ellen lehet tenni, ráadásul a legtöbb esetben ezeknek az invázióknak pont a lakók nemtörődömsége az okozója, ha ugyanis udvarukon, környezetükben rendet tartanának, nem halmoznának fel növényi hulladékból hegyeket, nem helyeznének ki élelmiszert, az étkezési zsiradékot nem öntenék a csatornába vagy a csapadékhálózat rácsába, akkor nem vándorolnának oda a rágcsálók ezekre az ingyenlakomákra.

Egy társasház komposztálójában az elpusztult patkány

Egy társasház komposztálójában az elpusztult patkány

Irtani lehet házilag is, de legjobb szakemberre bízni a munkát. A házilag történő beavatkozás veszélye az, hogy ha a kereskedelmi forgalomban beszerezhető mérgeket szakszerűtlenül használjuk, veszélyeztethetjük a háziállatainkat vagy a környezetünket. Szakembert könnyű találni, elérhetőségük a helyi telefonkönyvekben-szaknévsorokban vagy az interneten is fellelhető. Fontos, hogy ha patkányt látunk, az egyedek gyors szaporodása miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a megelőző intézkedéseket.

[stextbox id=”grey”]Jó tudni, hogy Budapest a legpatkánymentesebb fővárosok egyike, ma már természetes, hogy ritkán látható patkány a fővárosban. Nem volt ez mindig így. A hetvenes években csaknem hárommillióra becsülték a számukat, de egy alapos akció során sikerült szinte teljesen megtisztítani tőlük a várost. (Az általuk okozott kárt akkoriban több százmillió forintra becsülték évente, az 1971–72-es mentesítés 182 millió forintba került, ami akkoriban horribilis összegnek számított.) A világvárosok többségében annyi patkány él, mint ahány lakosuk van, erről hírhedt New York és London is. Teheránban például több patkány él, mint ember, minimum 12 milliót saccolnak, de volt, amikor 25 millióval számoltak. Egyes számítások szerint a világon évente megtermő gabona mennyiségének hozzávetőleg 20 százalékát patkányok milliói falják fel. Egy-egy állat évente 12 kilogramm élelmiszert pusztít el, óriási károkat okoznak az épületekben, a közművekben és a közgyűjteményekben.[/stextbox]


[fbcomments]