Közérzet · 2016.08.30.

QUAESTOR – „Egyszerűsített” jogi őrületek

A Quaestor Financial Hruria felszámolóbiztosa nemrégiben közölte a Quaestor-károsultakkal – akik egy tájékoztatóra gyűltek össze –, hogy nincs miből kártalanítani őket, majd lelépett. Úgy tűnik, a meglopott embereknek a bíróságon kívül semmilyen kapaszkodójuk nem maradt. Átverte őket a brókercég, a mögötte álló gazemberek, a politikusok és az állam is.

Ismeretes, hogy voltak jól tájékozott kormány közeli haverok, akik a Quaestor cégcsoport tavaly márciusi bukása előtt még kényelmesen kimentették a pénzüket. Maradtak a kisbefektetők, akik életük munkájának, sőt, generációknak a megtakarítását bízták a pénzintézetre. Őket világosította fel a felszámoló, hogy egyszerűsített felszámolás van, de pénz nincs. Sőt, iratok sincsenek. („Ha az adós vagyona a várható felszámolási költségek fedezetére sem elegendő, vagy a nyilvántartások, illetőleg a könyvvezetés hiányai miatt a felszámolási eljárás az általános szabályok szerint technikailag lebonyolíthatatlan, a felszámoló tájékoztatja a hitelezőket…”)


Demonstráló károsultak

Demonstráló károsultak

Jó tudni, hogy a becsődölt brókerháznak vannak kinnlevőségei, sőt, vagyontárgyai is, amelyek pénzzé tehetőek.  Például a 150 milliárdra becsült 330 ezer négyzetméteres telek Csepelen, csak éppen nem tudni, hogy a brókerház negyvenvalahány leányvállalata közül – a botrány kitörését követő kéthetes időszakban – ki és hova tologatta a szajrét.

Abba már nem is érdemes belebocsátkozni, hogy a parlament hány módosítgatott Quaestor-törvénnyel manipulálta a károsultakat és a közvéleményt. Még kacifántosabbá teszi az ügyet, hogy nem egy felszámolója van a brókerháznak, hanem több, a leányvállalatok ugyanis saját felszámolókat bíztak meg, és egymás elől titkolva az információkat átláthatatlanná teszik az amúgy is átláthatatlan rendszert. Vajon mostanában kik mazsoláznak a maradék Quaestor-vagyonból?

A felszámoló cég tájékoztatja a károsultat, hogy az adósról gyakorlatilag semmilyen információval nem rendelkezik

A felszámoló cég tájékoztatja a károsultat, hogy az adósról gyakorlatilag semmilyen információval nem rendelkezik

Az ítélkezési szünet előtt lebonyolódott a Quaestor-gigaper első három napja, ami csupán a vádirat ismertetésére volt elegendő. (Csak mellékesen: a peranyaga úgy kétmillió oldalra tehető, van róla több mint hatmillió elektronikus adat, de a digitális anyag megismeréséhez szükséges szoftverhez a bíróságnak nincs hozzáférése, mert az ügyészség nem bocsátja a bíróság rendelkezésére.) Ez lenne a botrányos csalássorozat pillanatnyi és hevenyészett keresztmetszete a külső megfigyelő számára. Mögötte azonban emberi sorsok sokasága van.

IMG_8324

A veszprémi Kovács házaspár a Quaestornál tartotta a pénzét. Kovácsné szerencsés volt, mert szüksége volt az évekig (jól) fialó pénzére, és még a bukás előtt kivette.

– A lehető legjobbakat mondtam minden ismerősömnek, barátomnak a Quaestorról, jó tapasztalataimat megosztottam velük, egy pillanatra sem éreztem azt, hogy nem lenne biztonságban a pénzem. Lelkifurdalásom van, a barátaim pedig joggal neheztelnek rám. Bár szemet szúrhatott volna, hogy időnként abnormálisan magas hozamokkal dolgoztak – mondja Kovácsné, akitől megtudjuk, hogy a brókerház csődjéről előbb tudtak a külföldi rokonok, mint az érintettek. – Reggel fél nyolc volt, amikor telefonált az unokaöcsém Minneapolisból, és kérdezte tőlem, hallottam-e, hogy bedőlt a Quaestor. Mondtam neki, ne bolondíts már, de a lányom is jelentkezett fél tíz tájban ugyanezzel a hírrel.

Kovács Ottó Tibor úr kimért és határozott ember. Rendszerezett dokumentációját az asztalra teríti és akkurátusan összefoglalja a tartalmát, minden apró részletre figyel. Nyolcvanhat esztendős.

– Országszerte működtettek jól menő irodákat, a kirakatban nagy feliratokkal tették nyilvánossá a hozam százalékarányát, jogilag támadhatatlannak tűntek. A pénzügyi hatóságok sem emeltek kifogást, önkormányzatok és más intézmények voltak a Quaestor ügyfelei, miért lettek volna kétségeink? Nem is voltak. Három éve helyeztem el a pénzem náluk, két évig volt hozadéka, a harmadik már a csőd éve – mondja. A dokumentumok tanúsága szerint nem kapta meg sem az üzleti tagságból származó pénzét, sem a kamatokat.

Kovács Ottó Tibor nem adja fel, a végsőkig elmegy

Kovács Ottó Tibor nem adja fel, a végsőkig elmegy

Amikor értesült a történtekről, Kovács úr elment az irodához, zárva volt. – Ácsorogtunk tanácstalanul. Merthogy „állítólag” tönkrement a Quaestor, ennyi volt az információnk – rakosgatja Kovács úr az iratait, Kovácsné hozzáfűzi: – Így értesültek azok, akiknek a pénzét ellopták. Utána hetekig azt hallhattuk a tévéműsorokban, hogy pénzügyi analfabéták, kamatvadászok voltunk. És a kormány közeli társaság mi volt? Hát persze, a Tarsoly Csaba haverjai. Hivatalosan semmilyen információt nem kaptunk jó ideig, amit azzal indokoltak, hogy túl sokan vagyunk, tájékozódjunk a médián keresztül.

102

Kovács úr idén januárban, tehát nyolc hónappal a történtek után kapta kézhez az első hivatalos iratot az ügyben. Nyilván ezt sem kapta volna meg, ha nem szervezkednek a károsultak és segítőik, és nem nyújtanak be tengernyi dokumentumot, kérelmet, igénylést, követelést, nem tüntetnek folyamatosan és kitartóan. Kovács úr is minden lehetőséget megragadott, pontosan levezette pénzügyei történetét, levelezgetett hosszasan a kárrendezéssel foglalkozó cégekkel, a felszámolóval. Végül a pécsi Vectigalis Zrt.-től idén márciusban kapott értesítést arról, hogy megkezdődött a felszámolási eljárás, és hogy mekkora összeget kell befizetnie ahhoz, hogy hitelezői követelését (egyáltalán) nyilvántartásba vegyék (200 ezer forintig terjedő összeg).

– Gyakorlatilag semmiféle tisztességes elszámolást nem kaptam, amiket meg megküldtek, azok ellentmondásosak, pontatlanok és gyakorlatilag semmire sem használhatók. Különösen azok után, hogy kiderült, egyszerűsített felszámolás lesz, annak minden következményével. Marad a bíróság. Lehet, hogy kilátástalannak tűnik, de eszem ágában sincs feladni, mindenütt ott leszünk és a végsőkig elmegyünk.

[stextbox id=”grey”]Öt vádpontban 5458 rendbeli csalás és sikkasztás miatt állnak a bíróság előtt Tarsoly Csaba és társai, az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint, az ügyben 32 ezer sértett fut a pénze után.[/stextbox]


[fbcomments]