Közérzet · 2021.12.02.

QR-kód – Digitális idegenvezetés Veszprémben

Somfai Attilának, a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság külső szakértőjének javaslata: a város nevezetességeit mutassák be digitális idegenvezetéssel (QR-kód) az idelátogató turistáknak. Javaslatát az MSZPLMPPárbeszéd képviselőcsoport is támogatja.

A javaslatról ma tartottak tájékoztatót a Margit-romoknál.

– 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, amire a város sok és színes programmal készül – mondta Somfai Attila. – Veszprém több mint 1000 éves története érdekes és izgalmas helyszíneket kínál az idelátogatóknak. Ezekről sajnos nem, vagy csak nehézkesen tudnak tájékozódni. Európában és már itthon is több városban láttam és használtam olyan rendszert, ahol a túraútvonalak mentén egy oszlopra vagy a látványosságok mellé egy táblára ki van helyezve egy QR-kód, aminek a segítségével több nyelven le lehet tölteni egy magyarázó anyagot. A szöveg tartalmazza a helyről az érdekes és tanulságos tudnivalókat, az adott tárgy/hely történetét, jelentőségét. A belvárosban, a várban, a Kolostorok és Kertek helyszínein és másutt lehetne ilyen kódokat tartalmazó táblácskákat kihelyezni. Javaslom, hogy a túrák kezdő pontjain a város lehetőség szerint telepítsen ingyenes wifihálózatot, hogy a turisták a magyarázó anyagokat le tudják tölteni. A tájékoztató anyagok összeállításában a veszprémi értéktár, a művészeti és kulturális intézmények segíthetnek. Előnyösnek tartanám, ha azokat minél több nyelvre lefordítanánk és feltöltenénk. Ennek egyszeri költsége, de hosszútávú előnye van.


A javaslatot eljuttatták Porga Gyula polgármesternek, dr. Navracsics Tibor kormánybiztosnak és Csík Richárdnak, a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság elnökének. A kezdeményezők remélik, hogy a javaslatuk már a decemberi közgyűlés napirendjén is szerepelni fog.

QR-kód, QR-kód – Digitális idegenvezetés Veszprémben
Ez a QR-kód egyelőre a szakértő és a képviselőcsoport javaslatát tartalmazza


[fbcomments]