Közérzet / Egyéb · 2021.01.24.

PUTYIN-PALOTA – Kinek a veszte közeleg?

Moszkvában már gyakorlatilag az Alekszej Anatoljevics Navalnij által alapított korrupcióellenes alapítvány teljes vezetését őrizetbe vették. A letartóztatottak között van Navalnij felesége, Julija Navalnaja is. A hatóságok valószínűleg a távközlést is zavarják, hogy megakadályozzák a kapcsolattartást: több telefontársaság szolgáltatása akadozik Moszkvában, és nehéz elérni a tüntetők közti egyeztetés egyik fő platformjának számító Twitter mikroblogot is.

Új Versailles névvel illette az ellenzéki Navalnij kétórás videójában azt a birtokot, amely szerinte az orosz elnök luxuséletének helyszíne. A címben szereplő kérdés egyaránt vonatkozik a palota birtoklójára, de a világhálóra feltöltött film szerzőjére is. Navalnij jól tudja, mivel lehet hergelni a tömegeket.

Az ellenzéki aktivista szerint az orosz elnök magánbirtoka 39-szer nagyobb, mint Monaco. Fotó: Palace.navalny.com

Az ellenzéki aktivista szerint az orosz elnök magánbirtoka 39-szer nagyobb, mint Monaco. Fotó: Palace.navalny.com

A hírhedt épületegyüttes és a palota nem messze a Fekete-tenger partján fekvő Gelendzsik mellett található, a lakója pedig állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök. Navalnij dokumentumfilmjében azt állítja, hogy az épületegyüttesre legalább 1,35 milliárd dollárt (nagyjából 400 milliárd forintot) költöttek. A 200 négyzetméteres hálószoba, a négyféle közösségi fürdő, a színházterem, a kaszinó, a sztriptízbár és a számtalan fényűzően berendezett szoba a mérhetetlen gazdagságot bizonyítja a helikopter-leszállóval és a saját kikötővel (amelyet a sziklába fúrt alagút köt össze a házzal) együtt. Drónfelvételek, az egyik építő által átadott tervrajzok, állítólag a berendezési tárgyak leltári száma igazolja a film hitelességét.

Képgaléria a palotáról.

Nem először döbbenti meg az orosz embereket Navalnij, aki a barátaival korrupcióellenes alapítványt hozott létre, hogy bemutassa, miképp élnek a valóságban a hatalom emberei, miközben szolidaritásról szónokolnak. Zászlajára is a nép nevét tűzte: 2007-ben Narod (Nép) névvel hirdetett Orosz Nemzeti Felszabadító Mozgalmat. Megtanulta, hogy az egyszerű emberekre egyszerű gondolatokkal hathat: a vagyon egyenlőtlen eloszlását kell bemutatni, és nem demokráciáról, szociális hálókról szónokolni, vagyis láthatóvá kell tenni, amint egy maroknyi kisebbség birtokolja az ország javainak nagy részét, miközben a többségnek alig jut valami.

Ötvenfokos hidegben tüntettek. Fotó: euronews.com

Ötvenfokos hidegben tüntettek. Fotó: euronews.com

Nos, Navalnij terve bejött, milliók láthatták 2017-ben az ellenzéki politikus saját yuotube-csatornáján, miképp lett az akkori miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev Oroszország leggazdagabb embere, aki jótékonysági szervezeteken keresztül birtokol hatalmas földterületeket, drága lakásokat, luxusjachtokat.

A videó nagy lökés adott a szervezőknek, hatalmas tüntetések sorozata követte szerte az országban. Szombaton számtalan tévécsatorna élőben közvetítette a Navalnij szabadon engedéséért szervezett tüntetést, köztük az RT. A filmek szövege is hatásos, Navalnij a fiatalok zsargonját használja, nem véletlen, hogy a tüntetéseken rájuk számít.

Alekszej Anatoljevics Navalnij. Fotó: dv.com

Alekszej Anatoljevics Navalnij. Fotó: dv.com

A történet előzménye hátborzongató: Navalnijt ellenzéki politikusként megfigyelték, lehallgatták, tavaly ideggázzal meg akarták mérgezni. Szibériából mesébe illő fordulatokkal német emberjogi aktivisták mentették ki, Berlinben fél év alatt felépült. Tudta, hogy Moszkvában börtön vár rá, mégis hazarepült, mert úgy véli, csak otthon tud szembeszállni Putyin rendszerével. Nem riasztotta el az elmúlt időszakban meggyilkolt híres ellenzéki orosz aktivisták, újságírók: Alekszandr Litvinyenko, Julia és Szergej Szkripal, Anna Politkovszkaja sorsa. Navalnij azt reméli, nemzetközi ismertsége megvédi. Nyilván úgy véli, ha megölnék, hőssé magasztosulna, és ez az őszi parlamenti választások előtt nem segítené Putyin győzelmét.

[stextbox id=”grey”]Navalnij pályafutása kezdetén ügyvédként komoly gazdasági visszaélésekről készített dokumentumfilmeket. A Putyin-palotához képest kétszer akkora ügyet dolgozott fel: 2008-ban 300 ezer rubelt fektetett öt nagy olaj- és gázcégbe (például a Rosznyeftbe és a Gazpromba), így kisebbségi részvénytulajdonosként betekinthetett a cégek dokumentumaiba, majd nyilvánosságra hozta, hogy a Transznyeft vezetői 4 milliárd dollárt sikkasztottak el a Kelet-SzibériaCsendes-óceán kőolajvezeték építése során. Erről bővebben itt olvashatnak.[/stextbox]

Összeállította: Dallos Zsuzsa


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!