Közérzet / Életmód / Egyéb · 2022.03.10.

Putyin haverjai: Irul-pirul Hollywood

Moszkvába járt fél Hollywood mulatni, Putyin sütkérezett a hírességek fényében. Minden diktátornak tetszik, ha jó fejnek tartják. A Guardian most felidézte, amikor 2010 decemberében, Szentpéterváron egy jótékonysági rendezvényen Putyinnak csápolt Sharon Stone, Kevin Costner, Goldie Hawn, Gérard Depardieu és mások.

Nem most volt, de Grúzia megszállása, a csecsen háború és néhány különös mérgezési eset után. Tehát lehettek sejtéseik a filmsztároknak Putyin politikájáról, amikor elfogadták 2010-ben a meghívást arra a szentpétervári jótékonysági rendezvényre, mert divat volt Moszkvában grasszálni. Az ott készül videón Sharon Stone, Goldie Hawn, Kurt Russell, Kevin Costner, Paul Anka, Gérard Depardieu, Mickey Rourke és sokan mások tapsolnak a főnöknek. Sharon Stone-nak a videó tanulsága szerint úgy bejött a buli, hogy a győzelem jelével, két ujjával V betűt formálva buzdította Putyint, aki a színpadra lépve angolul énekelni kezdte a Blueberry Hillt, Fats Domino nagy slágerét. Nyersfordításban arról szól a dal, hogy „megtaláltam az izgalmamat”. Ehhez tapsolt Hollywood krémje, akik ma már nyilván szégyellik, pirulnak miatta. Kivéve, aki nem.

Putyin Hollywood, Putyin haverjai: Irul-pirul Hollywood
Mickey Rourke szerint Putyin „nagyon jó fej, normális faszi”

Mert mint utólag kiderült, a jótékonysági rendezvény bevétele nem jutott el a rendeltetési helyére. A következő évben azonban ismét ott nyüzsögtek a sztárok, mert ez menő dolog volt, köztük Chris Noth a Szex és New York című sorozatból, Sophia Loren, Steven Seagal, Andrea Bocelli, Francis Ford Coppola, Kevin Costner, Woody Allen, Jeremy Irons és Isabella Rossellini, akit a New Yorker szerint aznap reggel értesítettek, hogy részt vett egy átverésben, „de ez nem zavarta”.


Putyin Hollywood, Putyin haverjai: Irul-pirul Hollywood
Gérard Depardieu „remek demokráciának” nevezte Oroszországot

Gérard Depardieu a mai napig barátjának tartja Putyint. Az ukrán háború azonban őt is meglephette, mert most először, óvatosan szembefordult Putyinnal: „Ellenzem ezt a testvérgyilkos háborút” – mondta. „Azt mondom: állítsátok le a fegyvereket és tárgyaljatok.” A színész, miután összetűzésbe került a francia adóhivatallal, visszaadta a francia állampolgárságát és 2013-ban felvette az oroszt.

Depardieu: Szálljanak már le Vlagyimirről!

Ezek után nyilvánosan „remek demokráciának” nevezte Oroszországot, barátjaként beszélt Putyinról, Ukrajnáról pedig Oroszország részeként. Sőt, 2020-ban még az ortodox hitre is áttért, és még idén januárban is Putyinnal közös képet tett fel az Instagramra, és a francia tévének azt nyilatkozta, „szálljanak már le Vlagyimirről!” – összegez a www.jutarnji.hr.

Putyin Hollywood, Putyin haverjai: Irul-pirul Hollywood
Naomi Campbell a szibériai tigrisek megmentéséért lobbizott Putyinnál

Mickey Rourke sem izgatja magát, hogy összefüggésbe hozzák Putyinnal, akivel találkozott néhányszor. Úgy nyilatkozott róla, hogy „nagyon jó fej, normális faszi”. Rourke hangsúlyozta, őt nem érdekli a politika. Valószínűleg orosz barátnőjének kedveskedett akkor is, amikor Putyin arcképével díszített pólót vett egy áruházban a Krím-félsziget megszállása után.

Putyin Hollywood, Putyin haverjai: Irul-pirul Hollywood
Leonardo DiCaprio állatvédő célból ejtette útba Moszkvát

De mások is megfordultak Putyinnál Naomi Campbelltől Leonardo DiCaprióig. Utóbbiak kizárólag állatvédő célból ejtették útba Moszkvát, a kihalófélben lévő szibériai tigrisek megmentéséért lobbiztak. Ahhoz képest most mintha hallgatnának, amikor a háború sújtotta emberekről van szó.

Kusturicát évtizedes barátság fűzi Putyinhoz

Ki ne felejtsük Putyin haverjai közül Emir Kusturica szerb filmrendezőt. Felröppent a hír, hogy ő lesz az orosz hadsereg színházának főigazgatója, amit rögtön cáfolt is, mondván, félreértésről van szó. Félrefordították a director szót, ami rendezőt és igazgatót is jelenthet. Ő csupán három rendezést vállalt, vezető tisztséget nem. De éppen elég ez is, akárcsak az állami kitüntetések, amiket az orosz elnöktől kapott, akihez évtizedes barátság fűzi.

Putyin Hollywood, Putyin haverjai: Irul-pirul Hollywood
Sean Penn a menekülőkkel együtt hagyta el Ukrajnát

A jelek szerint Sean Penn rendező menti meg Hollywood becsületét. Éppen az orosz–ukrán háború kitörésének napján érkezett Kijevbe, hogy dokumentumfilmet forgasson az orosz–ukrán konfliktusról. A CNN-nek beszámolva beszélt többek között arról, hogy találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel, amit különleges élménynek nevezett.

Sean Penn gyalogosan menekült

„Nem tudom, tudja-e, hogy erre született, de egyértelmű volt, hogy valaminek a hatása alá kerültem. Ez valami új a modern világban, a bátorság, a méltóság szempontjából. A belőle áramló szeretet és az a mód, ahogyan egyesíti azt az országot” – fogalmazott. Majd menekülőre fogta, mert mást nem is tehetett. Twitter-üzenetben számolt be arról, hogy gyalogosan, az orosz katonai invázió elől, a lengyel határ felé tartó menekülőkkel együtt hagyta el az országot.

Fotók: Getty Images, wiborcza.pl


[fbcomments]