Sport · 2021.06.27.

Puskás Aréna – Ne váljon világbotránnyá az este!

Hollandia és Csehország futballcsapatai küzdenek meg ma este egymással a Puskás Aréna katlanjában. Ez lesz a labdarúgó-Európa-bajnokság utolsó Magyarországon rendezett mérkőzése. Talán soha nem kísérte még annyi sporttól idegen megnyilvánulás a legnépszerűbb labdajáték európai bajnokságát, mint idén. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke nem véletlenül aggódik és szólítja fel a magyar szurkolókat a kulturált viselkedésre.

Kezdődött a térdelés-nem térdelés vitájával, folytatódott az LMBTQ melletti szivárványos kiállás kontra homofób skandálások politikai szintre emelésével, és mindezt a szokásos rasszista huhogás, meg a soviniszta gyalázkodások színesítették. A Puskás Aréna ma este a szponzorok döntése nyomán szivárványszínekbe borul, a hollandok csapatkapitánya pedig napokkal ezelőtt bejelentette, hogy ha rasszista bekiabálások zavarják a mérkőzést, ő – vagy talán az egész csapat is – levonul a pályáról. Ebből világbotrány lehet, írta tegnap a Mandiner szerzője, megelőlegezve, hogy a huhogással nyilván beépített provokátorok fognak próbálkozni.

Csányi Sándor ennél talán jobban ismeri a Puskás Aréna közönségének kemény magját, meg hát nem vak és nem is süket. A szövetség honlapján üzenetben kérte a mai meccsre kilátogatókat, hogy „tartózkodjaanak a himnuszok kifütyülésétől, továbbá minden olyan kirekesztő (rasszista, homofób, soviniszta) megnyilvánulástól, mely beárnyékolná a magyar nemzeti válogatott és a szurkolók elismerésre méltó teljesítményét, és ez által az ország megítélését”.


 Kérem ezt tartsák be akkor is, amikor mások részéről provokációt tapasztalnak… Ahhoz, hogy a jövőben is házigazdája lehessen Magyarország rangos sporteseményeknek, és ami legalább ennyire fontos, hogy a magyar válogatott mindig és mindenkor telt házas buzdítás mellett játszhassa mérkőzéseit, a kitűnő hazai szervezés mellett a sportszerű légkör is elengedhetetlen. Vendéglátóként ki kell vívni a széleskörű nemzetközi elismerést ezen a téren is – üzente Csányi a szurkolóknak.

fotó: onsoranje.nl
Georginio Wijnaldum, a hollandok csapatkapitánya ma este szivárványos karszalaggal focizik.


[fbcomments]