Közérzet · 2017.06.21.

PROBLÉMA – Balatoni hal: ki látott olyat?

Egymás után rendezik a balatoni bor- és halünnepeket, de kíváncsi lennék rá, hol szerzik be hozzá a balatoni halat. Hivatalosan ugyanis nem lehet venni. A balatoni halászat megszűnt, a horgászok pedig nem adhatják el a zsákmányt.

Évek óta tart ez a lehetetlen állapot. Mindenki tudja, mindenki méltatlankodik miatta, mégsem történik semmi. Legutóbb a legjobbnak tartott balatoni étterem, a Kistücsök tulajdonosa nyilatkozta a Magyar Konyhának, hogy amíg él, nem mond le a balatoni hal ügyének a rendezéséről. Megáll az eszem! Kiváló vendéglőink vannak, már tényleg helyi alapanyagból sütnek-főznek a séfek, kivéve a halat, mert balatoni halat nem lehet beszerezni. Mintha a tengeren nem lehetne halat venni!!!! El tudja képzelni valaki a szituációt, hogy a tengerparti piacon vonogatja a vállát az árus: csak kazahsztáni hala van. A turista első dolga megkérdezni Csopakon is: hol lehet frissen fogott halat venni? Nagyjából sehol. No jó, azért beszerződik valahogy. Némi keszeg, miegymás. De körülményesen.

Azt mondja meg nekem valaki, ugyan miért nem oldják meg ezt a balatoni hal-kérdést azok, akik ilyen ostobán beszabályozták? Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia új elnöke a már idézett májusi interjúban, azt mondja:

Ez eddigi legnagyobb kudarcom. Tavaly év végén személyesen vittük be a javaslatainkat a földművelésügyi tárcához a miniszter úrnak, de eddig még válaszra se méltattak minket. Pedig lehetne olyan kompromisszumos megoldást találni, hogy a horgászok is elégedettek legyenek, de azok az éttermek, halsütők – nem lennénk olyan sokan –, amelyek igazi balatoni halat szeretnének a vendégeknek adni, ezt meg tudják tenni. Ne kelljen azt mondani, hogy nincs. Ez így teljesen abszurd.

A továbbiakban az ismert vendéglős elmondja, volt olyan javaslat is, hogy a horgászok őstermelői státuszt kaphatnának, és így el tudnák adni a halat, amit fogtak. De olyan javaslat is volt, hogy állítsák vissza az ökológiai halászatot, és ennek a melléktermékével lássák el azokat az éttermeket, amelyek egyébként is a régióból szerzik be a borokat, zöldségeket, gyümölcsöket, egyéb húsokat, mert a regionális termékekhez hozzátartozik a balatoni hal is.

Nagy csalódás, hogy egyelőre süket fülekre találtunk, és nem értem az okát, mert mi csak jót akarunk a minőségi turizmusnak, a minőségi vendéglátásnak, az egész szakmánknak – nyilatkozta a neves szakember.

Az a pláne ebben az interjúban, hogy abban a Magyar Konyhában jelent meg, amelyiknek a szerkesztőbizottsági elnöke Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége. Bár nagyon csodálkoznék, ha a miniszter úr most hallana először a problémáról. Valaki csak megmondta már neki.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!