Életmód / Egyéb · 2021.02.04.

POTYAUTASOK – Érvénytelen TAJ-kártyával nincs ingyenes egészségügyi ellátás

Február 12-től érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ-kártyája) annak, aki hathavi (6×8000, azaz összesen 48 ezer forint) egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozik. Érvénytelen TAJ-kártyával pedig nem lehet ingyenes egészségügyi ellátást igénybe venni.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a napokban úgy nyilatkozott, hogy több mint hetvenezer körül van jelenleg azoknak a száma, akiknek legalább hathavi elmaradásuk van. A gyakran potyautasként emlegetett nem fizetők a jövőben csak akkor részesülnek orvosi ellátásban, és válthatják ki a gyógyszereiket, ha az ellátást megfizetik.


Egyedüli kivételt a koronavírus elleni vakcina beadása jelent, mivel a járvány kezelése állami feladat, így az ezzel kapcsolatos költségeket az állam fedezi – írta újságírói megkeresésre az EMMI.

A NAV levélben fogja tájékoztatni mindazokat, akiknek a biztosítási jogviszonya rendezetlen. A tartozást február 12-ig még rendezni lehet, akár teljes összegben, akár részletében törlesztve. A nehéz szociális helyzetben lévők a lakóhely szerinti járási kormányhivatalban jelezhetik a problémájukat, van ugyanis lehetőség arra, hogy szociális rászorultság alapján mentesüljenek a járulékfizetési kötelezettség alól.

Nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük a nyugdíjasoknak, a nappali tagozatra járó diákoknak, a megváltozott munkaképességűeknek, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek és az anyasági/apasági támogatásban részesülőknek sem, őket a törvény erejénél fogva megilleti az ingyenes egészségügyi ellátás. A külföldön munkát vállalóknak és adózóknak, amennyiben ott egészségbiztosítási jogviszonyuk is keletkezik, a hazai rendszerből ki kell jelentkezni. Uniós szabály, hogy az EU-s állampolgároknak egyszerre csak egy országban lehet biztosításuk, vagyis él a kettős biztosítás tilalma.

Részletesebb információk az új szabályokról és az esetleges tennivalókról itt olvashatók.


[fbcomments]