Kultúra / Egyéb · 2015.10.05.

PORTRÉ – Kegyelmi állapotban élek

Az Utas és holdvilág antikváriumból furcsa hangok szűrődnek ki: Ravel Bolerójának dallamai hegedűn és Mick Jagger éneke. Molnár Sándor, az antikvárium tulajdonosa gyakorol a Rolling Stones zenéje mellett egy hegedűn, ami nem az övé – ha eladja, vége a napi gyakorlásnak.

– Amikor beadták hozzám a hegedűt, akkor határoztam el, hogy megtanulok játszani rajta – mondja nevetve. – Egyedül jutottam el idáig, már elég jól megy a Bolero és pár Rolling Stones- meg egyéb dal, mint például a következők…


És már húzza is a Ruby Tuesday-t, az As Tears Go By-t, majd Bill Haleytől a Rock Around The Clockot.

Aztán jönnek a nézelődők, kérdezősködők, vásárlók. Molnár Sándor mindenkivel türelmes, mosolygós, az ismerősökkel, barátokkal viccelődik, évődik. Nem volt ez mindig így.

– Órásszakmát tanultam, felnőttként pedig az ötvösmesterséget is elsajátítottam. Volt egy álmom: az akkori magyar órapiacot szakmailag magasra emelni, minőségi kínálattal kiszorítani a távol-keleti bóvlit. Kizárólag márkás svájci órákat árusítottam. Az Omega képviselőjének annyira megtetszett az üzletem, hogy a Dunántúlon kizárólag én forgalmazhattam a cég termékeit. Nagy is lett az arcom: csak pénzes emberekkel barátkoztam, ügyvéden alul szóba sem álltam senki fiával. Aztán történt valami: egy hónapon belül először kirabolták az üzletemet, és tízmillió forint értékű árut vittek magukkal, aztán befizettem egy bizonytalan kimenetelű lakóparképítésbe 15 millió forintot, ami el is úszott. Padlóra kerültem anyagilag és magánéletileg. Jó sokáig tartott, mire fel tudtam állni. Az Amerikába költözött feleségem támogatott egy évig, és élveztem is pár hónapig, hogy azt az életet élhetem, amire mindig is vágytam: délelőtt újságok olvasása egy kávéházban, majd laza ebéd, délutánonként beszélgetés a barátokkal, este olvasás. Csakhogy én tizennégy éves korom óta dolgozom, és egy idő után arra vágytam, hogy valami hasznosat csináljak.

Ekkor jött az ötlet, hogy antikváriumot nyisson, mivel 3000 válogatott kötet hevert a garázsában. Egy kis üzletet bérelt a Haszkovó lakótelepen, és pár hét alatt eladta a könyveit, de közben az emberek elkezdték hordani neki a saját megunt köteteiket. Az Utas és holdvilág – amely már régóta a belvárosban várja az olvasókat, vásárlókat – hamar népszerűvé vált Veszprémben és környékén.

– Egészen más a mostani életem, mint a régi volt – folytatja a történetét Molnár Sándor. – Egyfajta kegyelmi állapotban élek: napi 12 órában azzal foglalkozhatok, amit imádok. Tudom, ez kevés embernek adatik meg. Az életem többé nem pénzcentrikus. Akkor is boldog vagyok, ha napokig egy fillért sem keresek, mert tartalmasan töltöm az időm. Ez fölér azzal, mintha egymilliót kasszíroznék naponta. Már csak nevetni tudok azokon az embereken, akik erejükön felül görcsölnek azon, hogy még több pénzt keressenek, magáért a pénzért dolgozzanak. A sors ráadásul megajándékozott egy nagy szerelemmel is, amelynek házasság és persze válás lett a vége, ahogy az lenni szokott.

Az Utas és holdvilág más emberi kapcsolatokat hozott Molnár Sándor életébe, mint régen az óra- és ékszerbiznisz.

– Művelt, irodalom- és művészetkedvelő emberek járnak ide, nem pénzemberek, habár az igazi antikvár könyvek újabban jó befektetésnek bizonyulnak újgazdagéknál, amelyeket jó áron lehet továbbadni.

Amikor megnyitotta az antikváriumot, egy igazi irodalmi szalon kialakítását is a fejébe vette a tulajdonos. A tervét már rég megvalósította. A szalon első vendége Balla D. Károly ungvári irodalmár volt. Ezen az esten ismerte meg Molnár Sándor Brassai Zoltán irodalmárt, aki a következő szalonba vendégül hívta Botár Attilát és az azóta eltávozott Széky Patka Lászlót. Ezzel elindult egy gyönyörű sorozat. A vendégekkel azóta is (túlnyomórészt) Brassai Zoltán beszélget minden egyes alkalommal. Az elmúlt években a kortárs magyar irodalom és tudományos világ színe-java megfordult az Utas és holdvilágban Cseh Tamástól Esterházy Péteren, Spiró Györgyön, Závada Pálon, Konrád Györgyön, Oravecz Imrén, Varró Dánielen át dr. Csányi Vilmosig, Pléh Csabáig. – Zoli barátommal épp a napokban számoltuk össze, hogy már 130 alkalommal telt meg az Utas és holdvilág – jegyzi meg.

[stextbox id=”grey”]Az Utas és holdvilág vendége október 28-án Spiró György lesz.[/stextbox]


[fbcomments]