Gazdaság · 2023.09.12.

POLITIKAI DILETTANTIZMUS – A búzabiznisz vége

Sok veszprémi is meglepődhetett azon a híren, hogy csődközelbe került az a martonvásári agrár-kutatóbázis, amelyiknek a nagyvonalú vendégszeretetét élvezhették többek között a veszprémiek is nyaranta az akadémiai kapcsolatoknak hála. Hiszen innen látták el a fél országot vetőmaggal. Ez volt a hazai búzabiznisz központja.

Messze földön híresek voltak a Brunszvik-kastély szabadtéri Beethoven-koncertjei, amelyeknek a bázisa a Magyar Tudományos Akadémia legnagyobb profitot termelő egysége volt. Sok nyáron keresztül indult Veszprémből is autóbusz a Nemzeti Filharmonikusok szabadtéri koncertjére Martonvásárra. Sok minden eszébe juthatott az embernek a kutatóbázishoz tartozó kastély parkjában sétálva, a csőd a legkevésbé.

búzabiznisz, POLITIKAI DILETTANTIZMUS – A búzabiznisz vége
A szebb napokat látott martonvásári Brunszvik kastély. Fotó: Wikipédia

Akkor mégis mi történhetett, hogyan került egy év alatt csődközelbe a magyar vetőmag-nemesítés és -forgalmazás legfőbb letéteményese? A Heti Világgazdaság olvasatában semmi másért, mint a politikai dilettantizmus miatt. Hiszen tavaly még nyereséges volt a szóban forgó Bázismag Kft., sőt, 20-30 milliárdos beruházásra készültek. A HVG legújabb számában pontosan levezeti a témát. Azt írják, minden az MTA kutatóhálózatának szétbombázásával kezdődött, ennek lett áldozata a Martonvásáron működő Agrártudományi Kutatóközpont.

Vesztére az Agrártudományi Kutatóközponthoz tartozott egy kiváló pasaréti ingatlan, amire mindjárt szemet vetett, aki ezt megtehette. Aztán megalakították a magyarvetőmag-előállító üzemet a martonvásári szellemi tőke hasznosítására. Azért, hogy a saját búzafajták terjesztésével megakadályozzák a multik nyomulását. Azaz, hogy magyar kézben maradjon a vetőmag-nemesítés és -kereskedelem, a búzabiznisz. A HVG szerint aztán idén tavasszal „földindulásszerű” változások kezdődtek a Bázismag Kft.-nél megmagyarázhatatlan, egymás utáni gyors vezetőcserékkel.

Most ott tartunk, a Bázismag Kft. legutóbbi taggyűlésén szerepelt a „csődeljárás megindítása” – írja a HVG. Na most akkor, hogy is van ez? A kormány felelőtlen határozataival – csak azért, hogy a saját embereit helyzetbe hozza – szétverte többek között a vetőmag-nemesítés és -terjesztés bázisát Martonvásáron. Most majd lehet siránkozni, hogy a multik lenyúlják a búzabiznisz piacát is?

Vezető képünkön: „A Nemzeti Ellehetetlenítés Rendszere: most éppen egy fontos vetőmagos céget tesz tönkre a kormány” – írja a Heti Világgazdaság legújabb számában. Fotó: HVG


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]