Közérzet · 2016.03.30.

POLITIKA – Miért váltják le Katanicsot?

Le akarja váltani a pénzügyi bizottság elnöki posztjáról Katanics Sándort a fideszes többség. Méltatlannak tartják az ellenzéki képviselőt a tisztségre, mert beperelt egy jobboldali magánszemélyt, és pert vesztett. Az ellenzékiek magát az eljárást és leváltást tartják méltatlan és erkölcstelen támadásnak. Szerintük Katanics vegzálásnak valódi oka az általa megszellőztetett korrupciógyanús ügy.

A politikai szappanopera most újabb fejezetéhez érkezik. A csütörtöki közgyűlés első napirendi pontja a leváltás. Az ügyben Porga Gyula polgármester levélben fordult Hartmann Ferenchez, az ellenzéki frakció vezetőjéhez, amelyben közli, hogy a Fidesz képviselőcsoportja szerint Katanics méltatlanná vált a posztra, le kell(ene) váltani. Az a kérése, hogy a 2014-es választások után meghozott egyezség értelmében – bizottsági elnöknek – a Demokraták Veszprémért frakció javasoljon mást.


Csakhogy Hartmann Ferenc frakcióvezető nem így gondolja. Szerdai sajtótájékoztatóján az egész eljárást nemtelennek és erkölcstelennek minősítette, amelynek célja a képviselő elhallgattatása. Kifejtette, a méltatlanság jogi kategória, amely csak bűncselekmény vagy köztartozás esetében járhat következményekkel. A perről pedig, úgymond, Porga Gyula már 2014 őszén, Katanics elnökké választásakor is tudott. Hartmann közölte, a választások utáni megállapodás értelmében a frakció tehet ugyan javaslatot a kérdéses bizottság elnöki posztjára, de Katanics Sándor helyett mást nem kívánnak megnevezni.

Ez többféle lehetséges forgatókönyvet jelenthet.

A legvalószínűtlenebb nyilván az, hogy a fideszes többség meggondolja magát, és nem váltja le a képviselőt. Ha mást választanak, legyen az ellenzéki vagy többségi képviselő, akkor felrúgják a saját megállapodásukat, ami példátlan lenne a veszprémi önkormányzatiság történetében. Kis eséllyel ugyan, de az is megtörténhet, hogy visszavonják Katanics megbízását, nem lesz helyette más, és az alelnök látja el a teendőit a ciklus végéig. Erre a jogi lehetőség adott. Viszont abszurd helyzet állna elő, hiszen az alelnök az a fideszes Baumgartner Lajos, akinek az előző ciklusban a Várkert pályáztatás nélküli bérbeadása miatt kellett lemondania a tulajdonosi bizottság vezetéséről.

[stextbox id=”grey”]Az ügy a Hangvilla építése körüli bonyodalmak során mérgesedett el. Nem egyedüliként Katanics Sándornak is voltak aggályai, kérdései a beruházás mikéntjét és törvényességét illetően. Több hatósághoz is fordult az ügyben és számos nyilatkozatot adott helyi, illetve országos lapoknak. Utóbbiak egyike verte ki a biztosítékot, ekkor a város polgármestere és Bélafi László, a fejlesztést végző kft. tulajdonosa sajtótájékoztatón utasították vissza a vádakat, és egyúttal Bélafi olyan állításokat fogalmazott meg, amelyek miatt Katanics rágalmazási pert indított ellene, ám pert vesztett. Ezt a Fidesz-frakció rendszeresen a fejéhez vágta, napirend előtti hozzászólások egész sorában. Röpködtek a jelzők, a szólásszabadság sárba tiprásától kezdve a visszatérő Pap Jánosokon át egészen odáig, hogy kell-e félniük a veszprémieknek Katanicstól. Fel is szólították, hogy mondjon le képviselői mandátumáról.[/stextbox]

Drahos Nikolett


[fbcomments]