Közérzet · 2017.11.24.

POLITIKA – Hiteles jelöltekkel nyerni lehet

A Fidesz politikai marketingje jó, de vacak a terméke – mondta veszprémi látogatásán Mellár Tamás. A közgazdász Kész Zoltán országgyűlési képviselő Függetlenek egymás között című beszélgetéssorozatának legutóbbi vendége volt. A Magyar Tudományos Akadémia doktora nemrég jelentette be, hogy függetlenként Pécsett elindul a 2018-as választáson.

A beszélgetés moderátora Klecska Ernő újságíró volt (őt a meghekkelt Orbán-interjú kapcsán bocsájtottak el tavaly a Fejér Megyei Hírlaptól), aki előbb felhívta a figyelmet a politikai marketing fontosságára, majd a függetlenek által kínált programokra volt kíváncsi. Kész Zoltán úgy vélte, minden körzetben esélyes jelöltet kell állítani, de ez nem jelenti feltétlenül, hogy függetlennek kell lennie. Mint fogalmazott, nem lehet finnyáskodni, számolgatni a százmilliós kampánytámogatást és ejtőernyősöket elindítani a választáson, hiszen az elmúlt évek időközi választásai megmutatták, ismert és elismert jelöltekkel legyőzhető a Fidesz. Példaként a saját mandátumát említette és a tapolcai körzetben nyertes, jobbikos Rig Lajost is.


Mellár Tamás úgy látja, a Fidesz politikai marketingje jó, de vacak a terméke. Mint mondta, fájdalmasan hiányzik ma az emberi tisztesség, a szakmai hozzáértés nem csak a kormánypárt, hanem az ellenzék oldalán is, és a kampányban meg kell mutatni, hogy van alternatíva. Kitért arra is, szükség lenne társadalmi és politikai konszenzusra az olyan szakterületeken, mint például az oktatás.

Kész Zoltán szerint lokális programok kellenek, mert helyben, helyi témákon dől el a választás, nem az országos üzeneteken. Arról is beszélt, nem szakpolitikai részletkérdésekben kell most egyetérteni az ellenzéki pártoknak, hanem előbb abban, hogy eltakarítsák a Fideszt és az általa felhalmozott szemetet, utána pedig meg lehet teremteni egy normális politika alapjait.

Mellár Tamás szerint rendkívüli helyzet van. Ha jövőre ismét nyer a Fidesz, az tragikus lesz Magyarország jövője számára. A Jobbikkal való együttműködés kapcsán Kész Zoltán úgy vélte, ma a Fidesz jelenti a szélsőjobbot, és ha a szavazók azt akarják, akkor össze kell fogni akár a Jobbikkal is. Mellár szerint neki és a társadalom számos tagjának hasonló kifogásai vannak a DK-val, mint a Jobbikkal szemben, ennek ellenére együtt kell működni.

A fórum végén szót kért a nézők között helyet foglaló Rig Lajos is, aki elmondta, nem a pártok, hanem a választók döntik el, kik kerülnek be a Parlamentbe és kik képviselhetik az érdekeiket. Szerinte egyre erősödik a kormányváltó hangulat, és arra fognak voksolni a szavazók, aki le tudja váltani a jelenlegi kormányt. Miközben egy ezer fős mintán alapuló reprezentatív közvélemény-kutatáshoz ma 12 ezer embert kell megkérdezni – mert az emberek nem mernek válaszolni a politikai kérdésekre – ez a szám 1-2 éve még csak négyezer volt.

Drahos Nikolett


[fbcomments]