Közérzet · 2017.07.19.

POLITIKA – Ellenzék és kézilabda volt, van és lesz!

Nem új és nem eredeti, viszont igen hatékony az a kommunikációs technika, amellyel polgármesterünk az ellenzék (és a sajtó) tűpontosan megfogalmazott kérdéseire (nem) válaszol. A fősodrású maszatolás, a fárasztó panelválaszok fásulttá teszik az ellenzéket, sajtót, közvéleményt. Értelme sincs kérdezni, ami ma téma, holnap már nem az, holnapután meg elfelejtjük.

De van az a vájt fülű sajtós, akinek addig bántja a fülét egy-egy ostoba beszólás, míg ki nem kívánkozik belőle a véleménye valami apropó kapcsán. Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő a júniusi közgyűlésen, Hartmann Ferenc (MSZP) legutóbb a májusin (meg előtte sokszor) firtatta a kézilabda klub (Veszprém Handball Team Zrt.), az önkormányzati tulajdonú Csarnok Kft. (az Aréna üzemeltetője) és a város közötti kétes pénzügyi tranzakciók hátterét, a költségvetési pénzek vándorlásának útját.


Gerstmár éppen rosszkor kérdezett, mert tele volt az országos sajtó azokkal a hírekkel, amelyek a súlyos veszteségekkel küszködő kézilabdaklub sorsát feszegették. Saját-tőke hiány, zálogjog végrehajtás, tőkeerős beruházó stb. – információ semmi. Tulajdonszerzés, finanszírozás, hogyan tovább?

Porga Gyula polgármester érzelmi húrokat pengetve megkísérelt válaszolni a kérdésekre, de miután maga is érzékelte, hogy nem fogalmazott valami tökéletesen, Facebook-oldalán még egyszer nekirugaszkodott:

Sajnálatos, hogy az ellenzéki közszereplőknek fontosabb a saját ötperces népszerűségük, mint a veszprémi kézilabdacsapat, amely sikeréért sokan vállvetve dolgoznak ebben a városban” – fejtette ki véleményét azokról, aki arra vetemednek, hogy kérdést tegyenek fel.

A klub sikerének titka az volt, hogy eddig senki nem vette a bátorságot (sic!), hogy olcsó politikai játékoknak tegye ki. Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő mai kérdésére a városi közgyűlésen röviden a következőket válaszoltam” – írta, majd pontokba foglalta a konkrétumokat nagy ívben elkerülő válaszát. A levél vége pedig maga a túlcsorduló önbizalom:

„…amíg én vagyok Veszprém polgármestere, addig a veszprémi kézilabdacsapat itt lesz, az Építők veszprémi lesz” – garantálta a jövőt példás szerénységgel a polgármester. Adjon isten neki jó egészséget és gondolkodó szavazóbázist!

Írásos válaszából azonban valahogyan kifelejtett egy mondatot, amit a közgyűlésen kaján vigyorral olvasott Gerstmár fejére:

Lehet ezt szeretni vagy nem szeretni, de arra nem emlékszem, hogy képviselő úr hozott volna ide jelentős tőkével bíró befektetőt, aki érdeklődik a kézilabdacsapat hosszú távú fenntartása iránt.”

Én sem emlékszem. Egyáltalán nem emlékszem, hogy ellenzéki politikus errefelé pénz közelébe jutott volna. Porga hasonló észérvek mentén szólt Kész Zoltánhoz is tavaly augusztusban, amikor a térség országgyűlési képviselője a város érdekében összefogásról és együttműködésről, partnerségről vizionált. Polgármesterünk közlendője a témára az volt, hogy Kész Zoltán legközelebb akkor keresse meg őt, ha milliárdos fejlesztést hoz a városnak.

Most akkor sírjunk vagy röhögjünk?


[fbcomments]