Közérzet / Egyéb · 2019.05.08.

POLITICAL CAPITAL – Ilyen könnyű álhírt terjeszteni

Budapest mellett tette le a voksát a World Congress of Superhero Fans (WCSHF), vagyis Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát. Azért ott, mert a világszervezetnél azt gondolják, hogy itt vannak a legnagyobb veszélyben azok az értékek, amelyeket a pozitív szuperhősök képviselnek.

Például a szolidaritás, vagy a szabad, demokratikus értékek. A hír több tucat angol nyelvű oldalon jelent meg. Aki egy kicsit utánanézett a hírnek, nem talált semmi gyanúsat: létezett a világszervezet, legalábbis volt honlapja, elérhetősége.


Ez a hír azonban egy ártalmatlan álhír, amelyet mi találtunk ki és terjesztettünk el. Szándékosan egy ártalmatlan hírt választottunk, ami ha el is terjed, senki nem szenved miatta kárt. Hogyan adtuk a világ tudtára, hogy a szervezet létezik és hamarosan szobrot állít Budapesten? Több online hírszolgáltatónál próbálkoztunk, és egy kivételével mindegyik leközölte a „hírt”. Kisebb akadályok után a Facebookon is létre tudtunk hozni egy oldalt, illetve egy szavazást a szoborról. Az eredmény sokkoló: pár nap alatt az álhírrel 38 ezer magyar felhasználót értünk el, olyan nemzetközileg elismert oldalakon jelent meg az álhírünk, mint például a Business Insider.

Rajtunk múlt, hogy az angolszász oldalakon megjelent hírt felkapja-e a magyar sajtó. Ehhez elég lett volna néhány hazai médium figyelmét felkelteni. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy ezen a ponton megállunk. Miután értesítettük az érintett angolszász hírszolgáltatókat, hogy egy ártatlan átverés áldozatai lettek, csak néhányan közülük törölték a hírt, a többiek válaszra sem méltatták a levelünket.

Részletek és videóösszeállítás a PC Facebook-oldalán.

A Political Capital ezzel az akcióval arra kívánta felhívni a figyelmet, milyen egyszerű álhíreket terjeszteni akár a nemzetközi, akár a hazai sajtóban, illetve a közösségi médiában és ennél fogva milyen fontos minden hírfogyasztónak ellenőriznie a hírek megalapozottságát. A Political Capital Hogyan küzdjünk a dezinformáció ellen? (innen letölthető) című, és számos más kiadványa is segít abban, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket és hogyan küzdhetünk ellenük.

 

 


[fbcomments]