Közérzet / Életmód · 2015.07.04.

Pokolian jó nap volt

Jó vasárnap volt a múltkori, amikor veszprémi Házgyári u. 1. („Pokoli” torony)  3. emeletén a gyerekek két kézzel tömték magukba az édességet, a kislány uborkával ette a muffint, miközben a palacsintát szorongatta, a felnőttek kis lábassal érkeztek, vitték családjuknak az illatos pörköltet, töltött tököt, csőben sült karfiolt.

Aki nem szokott az efféle látványhoz, annak könny szökött a szemébe. A veszprémi önkéntesek több mint századagnyi élelmiszer-adományból sütöttek-főztek a szegények és önmaguk örömére.

Szorgos munka Schreiber Márta konyhájában

Szorgos munka Schreiber Márta konyhájában

Dányi Dani elmondta, egyszer barátjával, Zelenák Adriánnal autózott Budapestre egy ételosztásra, akkor született meg az ötlet, hogy Veszprémben is kezdeményezhetnék az önkéntes étkeztetést. Felvették a kapcsolatot a Máltai Szeretetszolgálattal, és az elképzelés megvalósult. Eddig havonta egyszer jött össze az Újraosztás kis csapata, és Schreiber Márta konyhájában főztek az adományokból.

Délelőtt Schreiberék kertjében folyt a munka, pucolták, aprították a zöldségféléket az önkéntesek. (Balról jobbra: Fazekas Petra, Cseh Réka, Kóródy László)

Délelőtt Schreiberék kertjében folyt a munka, pucolták, aprították a zöldségféléket az önkéntesek. (Balról jobbra: Fazekas Petra, Cseh Réka, Kóródy László)

Mostanában gyakori téma náluk, hogy gyakrabban is megszervezhetnék az ételosztást. Egyre népszerűbb az önkéntesség, mind több önkéntes kíván részt venni a munkában, egyre több adományozó és szállító csatlakozik hozzájuk.

Sárgarépahalom mögött Drienyovszki János és John Judit

Sárgarépahalom mögött Drienyovszki János és John Judit

Általában szombaton hozzák el a piacról az adományokat, van egy állandó zöldségesük, aki már dél körül tudja, mi az, amit már nem visznek el a vevők. Az esti órákban érkezik a péksütemény a Jakova Pékségből. Másnap kezdik előállítani a megbeszélt menühöz valókat, főznek-sütnek, majd délután 4 óra tájban a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából megvendégelik a rászorulókat.

Elkészült az illatos töltött tök, képünkön Drienyovszki János

Elkészült az illatos töltött tök, képünkön Drienyovszki János

Nem csak az ott lakók jutnak finom ételekhez, hiszen az újraosztók mindenkit szívesen látott vendégként fogadnak.

Akcióban az Újraosztás csoport

Akcióban az Újraosztás csoport

Legutóbb gigantikus fazékban illatos zöldségpörkölt került az asztalra, volt csőben sült karfiol, töltött tök, hatalmas adag gyümölcssaláta, palacsinta, muffin, cseresznyés pite és sok más finomság a Jakova Pékség jóvoltából. Aki csak megérkezik, enni kap.  Sok gyerek lakik a tízemeletes épületben, ők elsőként szaladnak a hosszú asztalokhoz. Hát igen, ők az édességekkel kezdik, két marékkal tömik magukba a süteményeket, majszolják a palacsintát, többször visszajönnek a folyosóról.

Örülnek a kicsik a sok édességnek

Örülnek a kicsik a sok édességnek

A szüleik kicsit később kis edényekben elviszik a főtt ételt és válogatnak a burgonyás zsákokból. Legutóbb mintegy 120 adag étel fogyott el, maradéktalanul.

A fazékból az utolsó csepp pörkölt is elfogyott

A fazékból az utolsó csepp pörkölt is elfogyott

Gyűlik a tapasztalat és a rutin, mostanában a csapat tagjai úgy érzik, talán tovább is lehetne lépni. Schreiber Márti és Dányi Dani szerint – a többiek is így vélekednek – akár kéthetente is megszervezhetnék az örömteli önkéntes munkát.

Az utolsó morzsáért is kár

Az utolsó morzsáért is kár

„Sok jó emberrel ismerkedtem meg ma”, mondta az egyik önkéntes, aki először vett részt a munkában. És mi csak megerősíthetjük: igen, sok jó emberrel barátkoztunk össze.

Aki kedvet kapott az önkénteskedéshez, az a facebook csoporthoz itt tud csatlakozni.

Boldog gyermekarcok

Boldog gyermekarcok






[fbcomments]