Gazdaság / Közérzet · 2022.10.14.

POFÁTLANUL – Parragh búcsúja

Tömeges megszűnéssel reagálnak a katás cégek a szigorításokra, amelyek ellehetetlenítették a működésüket. Most még beléjük rúg egy utolsót a Parragh-féle Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Gusztustalan húzás Parragh búcsúja.

Nem elég, hogy a megváltozott feltételek lehetetlen helyzetbe hozták a katás kisvállalkozásokat, többek között előadóművészeket, írókat, képzőművészeket, újságírókat, futárokat stb. Most még búcsúzásul – a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül – bevasalja rajtuk a tagdíjtartozásukat. Aki a két covidos évben (2020 és 2021) nem fizetett tagdíjat, annak most a vállalkozás megszüntetése előtt be kell fizetni a kétszer ötezer forintot. Ami végül is, nem sok, 10 ezer forint, vagyis kicsivel több, mint húsz euró. Ennyit ad az ember az utcai koldusnak a „hanyatló” Nyugaton.

Parragh búcsúja igazából inkább elvi kérdés. A kamara azért lenne, hogy a vállalkozások érdekeit képviselje. Tudtommal ezért alakult. Nahát, Parragh mindent csinált, csak a katások érdekeit nem védte. A kata-ügy inkább Parragh László elnöki „teljesítménye” állatorvosi lovának tekinthető, mint érdekvédelemnek. Szakmai, kamarai tagsági egyeztetés nélkül kikezdte, kinyírta ezt a menekülőutat a kispénzűek elől. A nagypénzűeknek viszont meghagyta, ők meg a taxisok – némi megszorítással, korlátozással – katázhatnak nyugodtan tovább. És ezek után a covidos évekre visszamenőleg még tagdíjat is kér a kinyírt kisvállalkozóktól. Nagyon sajátos Parragh búcsúja ettől a legsérülékenyebb vállalkozói rétegtől. Mondhatnánk, pofátlan.


Fotó: szeged.hu


[fbcomments]