Egyéb · 2021.08.30.

PLUSZPONTOK – Mézesmadzag a haza védelmére

Plusz felvételi pontokkal, minimálbérrel vigasztalná Benkő Tibor honvédelmi miniszter azokat a fiatalokat, akiket idén nem vettek fel egyetemre. Persze csak akkor, ha katonai szolgálatra jelentkeznek. Ha ügyesek, a katonáskodás után pluszpontok járhatnak, akár a nyelvvizsgáért, vagy az emelt szintű érettségiért.

Az idén 112 ezer diák jelentkezett a felsőoktatási intézmények valamelyikére, közülük 75748 jutott be hazai egyetemekre. Pluszpontokban reménykedhet jövőre 26 133 ifjú – föltéve, ha legalább féléves önkéntes katonai szolgálatot vállal. Cserébe 32, egy év után 64 pluszpont szerezhető az egyetemi felvételikhez. A honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy idén 470 jelentkezőből 400 fiatalnak már felkínálták ezt a lehetőséget. Az önkéntes szolgálat idejére pénz is jár: hathónapos képzés esetén minimálbér, a 12 hónapot vállalók 219 ezret kaphatnak, emellett „élelmezési ellátásban, utazási költségtérítésben, szükség esetén szociális támogatásban is részesülnek, továbbá a katonáknak járó vásárlási kedvezménnyel is élhetnek” – olvasható a honvédelem honlapján.

Az önkéntes katonai szolgálat vállalása egyértelmű alternatíva azok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán. Az ötlet a honvédségnek jó üzlet, olcsó munkaerőt szereznek az önkéntesek foglalkoztatásával. A diákok egy részét minden bizonnyal el tudják csábítani, hisz a 280 pontos felvételi minimumhatár is álom sokaknak, de a 32 vagy 64 pluszpont már egy lehetőség, hogy bekerülhetnek az áhított főiskolai szakra. 

Homály csak azt fedi, milyen ellenség ellen készítik fel az önkénteseket. 

Fotó: hvg.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!