Sárga / Közérzet · 2017.01.04.

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az elhíresült miniszterelnöki interjú miatt. A nyomozást december 28-án rendelték el ismeretlen tettes ellen. Értesüléseink szerint a napokban elkezdik a tanúk kihallgatását.

Mint ismeretes, a Pannon Lapok Társasága Fejér Megyei Hírlapjában december 24-én közölt Orbán Viktor-interjút négy helyen „kiegészítette” (cikkünk itt olvasható) egy máig ismeretlen személy. A jogilag megkérdőjelezhető módon zajlott belső vizsgálat szerint a „hamisítás” a veszprémi Napló szerkesztőségében történt, aminek következtében a Napló két, a Fejér Megyei Hírlap három munkatársát elbocsátották (írásunk itt).

Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, áll a Büntető törvénykönyvben. Abban az esetben, ha az illető az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, az bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Amennyiben az előbbi bekezdésben meghatározott bűncselekmény jelentős számú információs rendszert érint, a büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!