Sárga / Közérzet · 2017.01.06.

PLT-BOTRÁNY – Hitelrontás miatt is perelnek az elbocsátott újságírók

Munkaügyi és hitelrontási pert is indít a Fejér Megyei Hírlap két kirúgott szerkesztője. Az elbocsátásuk a Sajtószakszervezet szerint a „valós vezetői felelősség elkenésére irányuló túlkompenzáló ügybuzgóság” volt.

Mint ismeretes, az átírt Orbán Viktor-interjú miatt elbocsátotta öt munkavállalóját a Pannon Lapok Társasága december végén. A Fejér Megyei Hírlaptól – amelyben az ominózus cikk megjelent –a digitális főszerkesztő mellett azonnali hatállyal távozni kényszerült Hajnal Csilla felelős szerkesztő és Klecska Ernő lapszerkesztő. Utóbbiak már megtették a szükséges lépéseket a munkaügyi per elindításához, és mindketten bírósághoz fordulnak hitelrontás miatt is.


A vitatott elbocsátás kapcsán közleményt adott ki a Sajtószakszervezet, az abban foglaltakhoz csatlakozott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is. Álláspontjuk szerint az intézkedés a kollektív bűnösség elfogadhatatlan elvén alapul, a valós vezetői felelősség elkenésére irányuló túlkompenzáló ügybuzgóság, és valójában a nem vétkes kollégák demonstratív megbüntetése. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az érintett dolgozók között a szakszervezet tagjai is megtalálhatók, köztük a székesfehérvári szakszervezeti titkárhelyettes Klecska Ernő, akinek ügyében az ügyvezetés semmiféle egyeztetést nem kezdeményezett, tájékoztatást nem adott, együttműködést nem tanúsított a szakszervezet irányában.

A Sajtószakszervezet kifejezi a történtekben lényegében vétlen kollégák iránti szolidaritását, elítéli meghurcolásukat, és hangsúlyozza, hogy minden tőle telhető segítséget és támogatást megad nekik.

Az ügyben szintén a támogatásáról biztosította az érintetteket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely egyhangú határozattal döntött arról, hogy felajánlja jogsegélyszolgálata segítségét a „sajátos körülmények között” elbocsátott újságíróknak. A történteket a primitív munkáltatói bosszú tipikus példájának nevezték.

Az interjú „meghamisítása” kapcsán információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt már megkezdte a nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

Drahos Nikolett


[fbcomments]