Közérzet · 2015.08.10.

PLÁZAPARKOLÓ – Jobb lenne a fizetős?

Odakint 35 fok, forr az aszfalt, vibrál a levegő, ilyenkor az embernek tényleg nem sok kedve van kimozdulni hűs otthonából, a szerencsésebbeknek klimatizált munkahelyükről. Már csaknem szerencsésnek hihetné magát az, akinek a Balaton Plázában akad ügyintézése például a kábelszolgáltatójával, vagy vásárolni szándékozik, hiszen ott ingyenes, és (elméletileg) egyszerű a parkolás.

Szerencsés azonban az, aki a 400 férőhelyes parkolóházban munkanapon, félórás keringés, dudálás és tolatgatás után árán talál egy szabad parkolóhelyet. Aztán az emeleten olyan érzése támad, mintha egy ciánozást követően lépett volna az üzletház területére, vásárlónak, nézelődőknek, sétálgatóknak dél tájban nyoma sincs a 12 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban.

De akkor meg honnan az a rengeteg autó, ami szinte lehetetlenné teszi a plázalátogató kulturált parkolását? Valószínűleg a közeli belvárosi munkahelyen dolgozó, a közelben lakó, esetleg a szomszédos piacon vásárló, a sétálóutcán nézelődő helybeli és turista autóitól telik meg már kora reggel a Pláza ingyenes, árnyékos parkolója. A jelenség nem új keletű, a vásárlók már 2005-ben a bevásárlóközpont átadása után tapasztalhatták, hogy a parkolóhelyek jelentős hányadát nem a plázalátogatók foglalták. A ténylegesen vásárlási szándékkal érkező, de parkolóhely híján bosszankodó vásárló érdekében 2010 tavaszán, ha rövid időre is egy majdnem tökéletes ötletnek köszönhetően sikerült a problémát orvosolni, bár a kidolgozottságának apró hiányosságai megpecsételték a kezdeményezés sorsát.

Berzevici Rita igazgató annak idején felvázolta azokat az érveket, ami miatt a cég vezetősége arra kényszerült, hogy fizetőssé tegye a Balaton Plaza parkolóját. A parkoló elsősorban azok kényelmét szolgálja, érvelt a cég vezetése, akik a létesítménybe látogatnak, ezért a veszteglés első órája díjmentes, a mozilátogatók 1+2 óra ingyen parkolást vehettek volna igénybe.

A kezdeményezés csupán két hetet élt, s bebizonyosodott, hogy ez lenne a megoldása a vásárlóbarát üzemeltetésnek, csupán a beléptetés hosszadalmas időtartamát kellett volna csökkenteni, folyamatossá tenni. Végül pont ez a döcögős beléptetés, akasztotta meg a rendszert, azóta van ingyenes és hűvös parkoló – annak, aki szemfüles.

Vásárlóknak, nézelődőknek, sétálgatóknak alig van nyomuk a plázában

Vásárlóknak, nézelődőknek, sétálgatóknak alig van nyomuk a plázában

 


[fbcomments]