Közérzet / Életmód / Egyéb · 2022.04.23.

Piac: Svájci árak

Mellbevágó a primőr eper ára, 3800 forintért mérik kilóját a hazai termésnek a veszprémi piacon. A görög eper 1800 forint, ez már eléri a svájci árakat.

A görög eperből vettem kóstolónyit, újdonság a hasamban felkiáltással. Hááát. Mit mondjak? Savanyú volt, mint minden éretlen gyümölcs. Nem az az illatos, zamatos, édes, szájban elomló. Lehet, hogy pechem volt. De ahogy elnéztem a ládákban felhalmozott termést, a többi görög is hasonló. A magyart meg nem tudom, nem próbáltam. Színre érettebbnek tűnik.

svájci árak, Piac: Svájci árak

Apropó, svájci árak: a drágaságáról is híres alpesi országban pont ennyibe kerül az import eper, mint nálunk. De Svájcban legalább ötször akkorák a fizetések, mint nálunk. tehát van miből költeni.

Egyre inkább pechesnek érezheti magát mindenki, aki vásárolni indul piacra, boltba itthon és külföldön, mert gyorsul az infláció a világban, szinte hétről hétre kevesebbet kapunk a pénzünkért. Az idei nyugdíjemelést a 13. havi juttatással együtt már elvitte az infláció.

svájci árak, Piac: Svájci árak

Az alma kilója 280–480 forint a veszprémi piacon, a narancs 380 forint, a banán 580 forint. A burgonya kilója 200 forint körül alakul, a tv paprikáé 780 forint. Az Agrárközgazdasági Intézet felmérése szerint a koktélparadicsom ára a tavalyi évhez képest a nagybani piacon 48 százalékkal emelkedett, a tv paprikáé 37, a kígyóuborkáé 45, az újhagymáé és a reteké 25 százalékkal. A KSH adatai szerint az idényáras élelmiszerek árszintje egy év alatt 17,9 százalékkal nőtt – írja a HVG Csak felfelé! című, április 14-i összeállításában. A cikk kitér arra, hogy a nemzetközi tendenciák is okolhatók az árrobbanásért, amit a magyar kormány részben megállított a határnál, azzal, hogy befagyasztotta hat alapvető élelmiszer árát, benne az étolajjal, aminek az ára a világpiacon egy év alatt megduplázódott. Szintén rögzítette a kormány a gabonaárakat, amik egy év alatt 40 százalékkal drágultak volna enélkül az intézkedés nélkül nálunk is.

svájci árak, Piac: Svájci árak

Ám a világpiaci trendeket hosszabb távon lehetetlenség megállítani. Rövid távon is csak részlegesen kivitelezhető. A margarinért már most is, így is egyharmadával többet kell fizetni és a tejtermékekért és a pékáruért is egyötödével többet kérnek.

Svájci árak, magyar fizetések? Ez határozottan barátságtalan kombináció.

Fotók: a szerző


[fbcomments]