Kultúra · 2021.10.05.

Philip Roth első regénye: Engedd el

Most először jelent meg magyarul Philip Roth eredetileg 1962-ben napvilágot látott könyve, az Engedd el.

Gabe Wallach leszerel a katonaságtól, s anyja halálakor a régi szálak elszakításával és újak szövésével kezdi életét. Apja bánatára New Yorkból a távoli Chicagóba költözik tanítani, ám legfőbb foglalatossága inkább az emberi karakterek és viszonyok föltérképezése. A kollégák, barátok, barátnők és a hozzájuk kapcsolódó figurák változatos gyűjteményének lefestésében, a hol hétköznapi, hol kalandos, hol tragikus, hol pedig komikus események forgatagában Gabe tulajdonképp mégis önmagát próbálja megtalálni, és elhelyezni az 1950-es évek második felének Amerikájában. Derék ifjú polgár-e vagy elkényeztetett úrifiú, önzetlen vagy balek, józan vagy gyáva, önfeláldozó vagy lúzer?

Noha Philip Roth első, huszonhét évesen írt regényének olvasásakor a mai olvasó azzal is szembesül, mennyit változott a világ hatvan év alatt, leginkább mégis az élet örök dilemmáival találkozik – mint minden jó és maradandó regényben.


Vélemények a műről:

„Elképesztően érett első regény az Engedd el.” – James Atlas

„Gazdag, eseményteli könyv, bornírt, szomorkás, de valahogy még a legkilátástalanabb pillanatok során is mulatságos.” – Elizabeth Hardwick, Harper’s

„Sinclair Lewis óta Rothnak van a legjobb szeme az apró részletekhez.” – Stanley Edgar Hyman

Az Engedd el a 21. Század Kiadó gondozásában, Nemes Anna fordításában jelent meg, és itt megrendelhető.

Philip Roth. Fotó: Fred R. Conrad/The New York Times/Redux


[fbcomments]