Kultúra · 2017.05.13.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Tartalmas évadnak nézünk elébe

Jól indítani és jól leütni, a sikeres színházi évadnak is ez a titka – idézte Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes szállóigévé vált mondását azon a sajtótájékoztatón, amelyen a 2017/2018-as évad előadásait, terveit ismertették.

Az ősz premier előadása a Bob herceg lesz. 1902-ben ez volt az első magyar nyelven bemutatott operett – mondta el a sajtó képviselőinek Bozsó József rendező, aki a darabot és a bemutatót szívügyének tekinti. Meggyőződéssel vallja, hogy színvonalas zenés művekkel kell a közönséget szórakoztatni, Huszka Jenő Bob hercege pedig ezek közé tartozik. Mindig nagy kihívás György királyfi szerepére egy húsz év körüli, tehetséges bonvivánt találni – jegyezte meg –, de Dósa Mátyás személyében ez most maradéktalanul sikerült. A királynőt Kállay Bori alakítja, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón. Valamikor régen játszott már a veszprémi közönség előtt egy vendégjáték erejéig, de igazából most ismerkedik a színházzal és a kollégákkal. Nagy örömmel vállalta el a felkérést, a próbák már zajlanak. A magát országosan ismert vidéki színésznőnek valló művész kedves, fiatalos és romantikus előadást ígért.


Az ősz premier előadása a Bob herceg lesz. A királynőt Kállai Bori alakítja, rendező Bozsó József

Az ősz premier előadása a Bob herceg lesz. A királynőt Kállay Bori alakítja, rendező Bozsó József. Fotó: a szerző

A nagyszínházban Tom Schulman Holt költők társasága című drámáját (rendező Funtek Frigyes), Tolcsvay László–Müller Péter–Müller Péter Sziámi musicaljét Isten pénze címmel (rendező: Hargitai Iván), Bertolt Brechttől a Kurázsi mama és gyermekeit (Funtek Frigyes rendezésében, Börcsök Enikő főszereplésével), valamint a Játékszínből meghívott Életrevalók című darabot, Erik Toledano és Oliver Nakache igaz meséjét (rendező Horgas Ádám) láthatja a publikum. Természetesen a már futó darabok közül is többet műsoron tartanak.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben Meszléry Judit Jászai-díjas színművész önálló estje, a Dienes Eszter életét és költészetét bemutató Mosolymaradék nyitja az évadot, amit Bernard Slade romantikus vígjátéka, a Jövőre veled, ugyanitt követ. Sokat ígérő Lukács Sándor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész önálló estje is Az elűzött álom címmel. Anna Gavalda romantikus színművében Szilágyi Tibor és Györgyi Anna színművészek játékának örülhet a veszprémi közönség, a Szerettem őt című darabot Szántó Erika rendezi. Az évadot Szabó Magda színműve, Az őz zárja majd.

A Gyerekszínház műsorán a Rigócsőr királyfi (írta és rendezi Bozsó József), a Hamupipőke (a Duna Művészegyüttes táncmese játéka), valamint a nagy sikerű Bonbon matiné bérlet folytatása szerepel. Az Ifjúsági Színházban Móra Ferenc regényét, a Kincskereső kisködmönt állítja színpadra Oberfrank Pál Jászai-díjas rendező, ezt egy zenés magyar népmese bemutatója követi Gál Tamás rendezésében, Azördögbe!!! címmel.

Kellerné Egresi Zsuzsannától megtudhattuk még, hogy tavaly 16 098 bérletes látogatta a színházat, ez a szám a most záruló évadban 19 081-re emelkedett. A bérletek éjszakáját június 2-án rendezik, a Sok hűhó semmiért című előadás után a színházkertben élőzenés mulatságra várják az érdeklődőket. A bérleteket este nyolctól éjfélig jelentős kedvezménnyel lehet majd megváltani, és ezen az egy éjszakán a kedvezmény a kedvezményesek körére is vonatkozik. Ezt megelőzően, május 27-én Játékország – játékbörze címmel különleges gyermeknapi rendezvényre, megunt, kinőtt játékaik csereberéjére invitálják a legkisebbeket.


[fbcomments]