Kultúra · 2018.05.07.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Szilágyi Tibor Veszprémben kezdi az 53. szezonját

A Nyitott ablak című darab egyik slágerével kezdődött a Petőfi Színház következő évadának bemutatása a mai sajtótájékoztatón. A színháznak ebben az évadban 20 406 bérletese volt, a legtöbb a vidéki színházak közül.

A színház fiataljai adták meg az évad beharangozójának alaphangulatát jókedvű fellépésükkel, ami után Szilágyi Tibor, az előadás rendezője gondoskodott arról, hogy a jókedv megmaradjon.


Az 53. évadomat kezdem ősszel – árulta le a színész-rendező. – A többiek által viselt póló feliratát (Petőfi Színház) és a szívemben hordom, hisz már pályakezdő színészként játszhattam itt, és évtizedek óta kötődöm ehhez az intézményhez. A Nyitott ablakot is megrendeztem 21 évvel ezelőtt, amire most ismét fölkértek. A Nóti Károly–Fényes Szabolcs–Szenes Iván darab egy igazi klasszikus, amelynek a színre viteléhez a társulat tagjain túl tehetséges fiatal kollégákat kaptam, a színművészeti egyetem legtehetségesebbjeit. Kezdjék el tanulni a nevüket, a jövő Kossuth-díjasai is köztük vannak!

A képen balról jobbra: Szilágyi Tibor színművész-rendező, Oberfrank Pál igazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Keresztes János művészeti titkár

A képen balról jobbra: Szilágyi Tibor színművész-rendező, Oberfrank Pál igazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Keresztes János művészeti titkár

A Nyitott ablakot szeptember 28-án mutatjuk be – vette át a szót Oberfrank Pál, a színház igazgatója. – A nagymama lesz a következő bemutató Kállai Bori főszereplésével, valamint Szilágyi Tiborral, Esztegályos Cecíliával, Szombathy Gyulával és másokkal október 26-án. Csiky Gergely vígjátékát Rátóti Zoltán rendezi. A Diótörő és egérkirály bemutatóját december elejére tettük. Az előadással a családokat szeretnénk megszólítani karácsony előtt. Látványos lesz, szcenikailag, világítástechnikailag, hang szempontjából nagy kihívás számunkra. Szurdi Miklós, Szomor György és Valla Attila musicaljét én rendezem. Február 8-án mutatjuk be Moliére Tartuffe-ját Marton László rendezésében. Az autisták világnapjához kapcsolódóan márciusban láthatja a közönség az Esőembert igen erős szereposztásban, Dan Gordon drámáját Anger Zsolt rendezi.

A játékszínben a Jövőre veled, ugyanitt második része készül a fehérvári színházzal koprodukcióban (a hatalmas sikerű első rész is műsoron marad). Ezen kívül Harold Pinter Gondnok című abszurd drámájára, Spiró György Prah című komédiájára, Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámájára (Ráckevei Annával) és Márai Sándor Hallgatni akartam című monológjára válthat még jegyet vagy bérletet a közönség. A Hallgatni akartam 2013-ban került elő az író hagyatékából, és Hegedűs D. Géza azonnal le is csapott rá: zseniális előadást készített belőle Marton László rendezői segítségével.

A legkisebbek láthatják majd a Noir Színház Aladdinját és az Egereket, ami egy Rómeó és Júlia-történet az elfogadásról kicsiknek. Ismét lesz Bonbon matiné Lukácsházi Győzővel. Az általános iskolásokat a Rege a tűzről és jácintról című Nagy László-összeállítás, valamint az egyre népszerűbb fiatal színész, Vecsei H. Miklós József Attila-estje várja, amelynek a címe: Mondjad, Atikám!

A következő évadban – a Jövőre veled, ugyanitt első részén kívül – műsoron marad a Holt költők társasága, az Isten pénze, a Kurázsi mama és gyermekei, a Tanár úr kérem, valamint a nemrég bemutatott Az őz.

Büszkén jelentem be, hogy ebben az évadban 20 406 bérletesünk volt – folytatta Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes. – Ezzel a vidéki színházak között a legtöbb bérletest tudhatjuk magunkénak, amin még a szomszédos, 120 ezer lakosú megyeszékhely színházának munkatársai is elcsodálkoztak. Köszönöm a bérleteseknek és minden nézőnknek, hogy ekkora számban látogatják előadásainkat!

Működik a szlogenünk: …közösségben a közönséggel…, és ebben a szellemben szeretnénk folytatni – vetette közbe Oberfrank Pál, majd az igazgatóhelyettes folytatta.

Hatalmas siker volt az érzékenyítő fesztiválunk, amelyet folytatni fogunk jövő tavasszal. A fesztivál négy előadása telt házzal ment, és négyszáz néző fogadta el a meghívásunkat az előadásokat követő beszélgetésekre. Nőtt a bérletes gyerekek száma is: sok veszprémi és Veszprém környéki óvoda, iskola vásárol bérletet nálunk. Felhívnám az érdeklődők figyelmét, hogy a bérletek árusítása már a mai napon megkezdődött, és várjuk a nézőket június 1-jén a rendkívül népszerű Bérletek éjszakáján is! Folytatódik a nagy sikerű Kor-hű színházjegy programunk: a Petőfi Színházban a 75 év felettieknek nem kell a jegyért fizetniük. Elindítjuk a Petőfi összes elnevezésű bérletünket, amelyet azok választhatnak, akik nem tudják előre az időbeosztásukat, és maguk szeretnék eldönteni, mikor jönnének színházba.

A felsorolásból nem maradhat ki az 1. Rátonyi Róbert Operettfesztivál és a gyereknap sem – fejezte be a tájékoztatót Oberfrank Pál.


[fbcomments]