Kultúra · 2018.12.07.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Szeretetet sugárzó előadás

Az egész család számára nagyszerű kikapcsolódást kínál a Diótörő és Egérkirály című musical, amit ma, december 7-én mutatnak be a Veszprémi Petőfi Színházban.

A klasszikus Diótörő előadásának egy új feldolgozása született meg. A világ minden színpadán arról a szeretetről beszél, amelyre nem csak a gyermekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is egyre nagyobb szükségünk van. Ahogy szükségünk van a varázslatra, amely elvisz minket, elsodor a maga furcsa, különös világába, és meggyőz arról, hogy ha képesek vagyunk küzdeni az álmainkért, akkor megtapasztalhatjuk a csodát, amelyre vágyunk. A musical különösen izgalmas zenei világa hamar meghódította a színház- és zeneszerető közönséget.


A Diótörő és Egérkirály egy Hoffmann-mese alapján íródott csodálatos történet – mondja a rendező, Szomor György, aki egy dal erejéig maga is színpadra lép. – A mese egy olyan ősi közös nyelv, mint a zene vagy a tánc. Amióta a beszéd kialakult, van mese. Ez az ősiség összeköt minket, mindenki érti. Lehet, hogy a gyerekek mást értenek benne, mint a felnőttek, de mindenkihez eljut. Nagyon hálás feladat egy mesét feldolgozni, mert könnyen teremt kapcsolatot a nézővel. A Diótörő ráadásul egy zenés mese alapján íródott színmű, ami plusz kaput nyit a lelkek felé. Fontos, hogy ez egy igazi családi darab: a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt szórakoztatja.

Negyedéves egyetemista hallgatóként első címszerepére készül Lukács Dániel, de sok más produkcióban is feltűnt már a Veszprémi Petőfi Színházban a fiatal színész.
– A Nyitott ablakban kezdtem az évadot, játszom A nagymama produkcióban, átvettem egy szerepet a Holt költők társaságában, a Diótörő és Egérkirályban pedig a címszerepet kaptam meg – foglalta össze eddigi szerepeit. – Nem gyakori, hogy ilyen nagy szerepekben játszhat egy negyedéves hallgató, éppen ezért nagyon hálás vagyok, hogy ekkora bizalmat kaptam a színház vezetésétől. Mindent megteszek annak érdekében, hogy ennek megfeleljek, és azt mondják, nem csalódtak. A Diótörő és Egérkirály nem csak egy gyermekeknek szóló mese, hisz egy-egy karaktert kiválasztva mindenki magára ismerhet benne. Ezzel együtt egy elképesztően látványos és sok-sok zenével kísért produkciót kap a néző.

Kőrösi Csaba Egérkirályként lép színpadra:
– Az Egérkirály dalát korábban már volt szerencsém elénekelni a SingSingsing musical show-ban, most azonban nemcsak egy dal erejéig ölthetem magamra az Egérkirály jelmezét. Az olvasópróbán megismerhettem a szerepem egész történetét. Ez egy egészen más helyzet, a színész számára új kihívás szituációban eljátszani a szerepet, megteremtve hozzá a karaktert is. A Diótörő és Egérkirály egy nagyon szerethető, igényes zenét felvonultató előadás lesz, amelyet bátran ajánlok 9-től 99 éves korig mindenkinek.

A Diótörő és Egérkirály közel húsz éve része az életemnek – mesélte a Kecsegért alakító Jónás Andrea. – Nagyon fontos számomra, hiszen tulajdonképpen a pályám elejét jelenti. A darab születésekor az általam énekelt dal nem volt benne az előadásban, de a szerzők úgy döntöttek, írnak nekem egy szólószámot, amit úgy formálhatok meg, ahogy én akarok. Generációk nőttek föl az előadáson, amely a gyermekeim születéskor még több, újabb értelmet nyert. A karácsonyi időszakban ez egy olyan varázslat, amelyet ennyi idő elteltével sem lehet elunni. Látva az arcokat a nézőtéren sok minden eszembe jut, de főként a szeretet és az egymáshoz való tartozás. A csodálatos dalok és a humoros jelenetek mindenki számára hatalmas élményt adnak. Mondhatom, hogy ez a legkedvesebb színdarab a számomra.






[fbcomments]