Kultúra · 2018.02.08.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Mennyi anya lehet hasonló helyzetben!

Nagyon felszabadító érzés új kollégákkal dolgozni egy teljesen új közegben – mondja Börcsök Enikő, a Kurázsi mama és gyermekei című előadás főszereplője. A darab bemutatója február 9-én, pénteken lesz a Petőfi Színházban. A művésznővel még a próbák idején beszélgettünk.

Egy osztályba jártak Oberfrank Pállal, a Petőfi Színház igazgatójával. A volt osztálytársak tartják egymással a kapcsolatot?


Kevesen maradtunk a pályán az osztályból. Sokan elmentek külföldre, sajnos egy-kettő meg is halt. A Palival azért tartjuk, mert ő évekig a Vígszínházban volt, mindig is barátságban voltunk, úgyhogy igazából csak vele.

Tervezték, hogy együtt fognak dolgozni Veszprémben?

Nem. Ez a felkérés engem teljesen váratlanul ért. Nagyon meglepődtem, de nagyon meg is örültem. Nem gondoltam, hogy ide ő engem valaha is meg fog hívni. Az osztályom a Kurázsi kapcsán jött Veszprémbe (Börcsök Enikő a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára – a szerk. megj.), arra válogatott az igazgató és Funtek Frigyes rendező. Funtek Frigyesnek annyira megtetszettek a fiúk, hogy a Holt költők társaságában és az Isten pénzében is szerepet adott nekik.

 [stextbox id=”black”]

Börcsök Enikő szakmai életrajza a Vígszínház honlapjáról:

Mezőtúron született. 1987-től 1991-ig járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, Marton László osztályába. A diploma megszerzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 ősze óta pedig a Vígszínház tagja. Több mint 60 színházi és két tucat film-, illetve tévészerep köthető a nevéhez. Rendezéssel is foglalkozik. Kiemelkedő színészi teljesítményeit a Vígszínház 1997-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, 2009-ben Ajtay Andor-emlékdíjjal, három alkalommal pedig Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel ismerte el (1998, 2000, 2005). A Paszport című filmben nyújtott alakításáért a 32. Magyar Filmszemle legjobb női alakítás díját kapta 2001-ben. A 2005-ös V. POSZT-on a legjobb női főszereplő díját nyerte el Scribe: Adrienne című darabjában nyújtott alakításáért. 2007-ben a Happy Art Fesztivál Colombina-díját kapta a legjobb női alakításért. A 2009-es IX. POSZT-on pedig a legjobb női epizódszereplőnek választották Tracy Letts: Augusztus Oklahomában című darabjában mutatott kiemelkedő játékáért. Ugyanez az alakítás hozta meg számára a 2008/2009-es Színikritikusok-díját is.

[/stextbox]

A Kurázsi mama és gyermekei örök érvényű darab. Ma miért aktuális?

A darabban egy hosszú évekig tartó háborúról van szó, amelyen végig kell menni és életben kell maradni. Épp a napokban gondoltam végig, hogy mennyi anya lehet most hasonló helyzetben, akik országról országra vándorolnak a gyerekeikkel, fogalmuk sincs, hol kötnek ki, hol ébrednek, mit adnak nekik enni, és egyáltalán hogyan élik túl azt a kilátástalan pár évet, ami vár rájuk. Túlélik-e egyáltalán? Valahogy egyre fenyegetőbb ez a veszély, és egyre több kiszolgáltatott sorsú ember van itt most körülöttünk.

Korábban már szerepelt a Kurázsi mama és gyermekeiben. Akkor, 1998-ban Kurázsi mama néma lányát alakította, most magát Kurázsi mamát.

Húsz évvel ezelőtt teljesen más volt az emberi tapasztalatom, mint most, akkor még fiatal voltam, és azóta nagyon sok veszteség ért a saját életemben is. Maga a történet is több ponton kapcsolódik az életemhez. Akkor annyit láttam az egészből, hogy van egy lány, aki végigszenvedi a háborút, nem tud férjhez menni, nem lesz gyereke, nőként nem tud kiteljesedni. Gyakorlatilag a háború áldozatává válik. A darabban Kurázsi másik két gyermeke, a két fia is meghal, de ő maga az életet választja, és megy tovább mindenáron. Tehát teljesen más szempontból nézem most Brecht művét, és Funtek Frigyes is más tapasztalatokkal rendelkezik most, hatvanévesen, mint akkor a negyvenéves Szász János.

Fotó a próbáról

Fotó a próbáról

Kurázsi mama jutalomjáték minden színésznő számára.

Milyen érdekes, hogy egy darabban az ember eljátszik egy fiatal lányt, és egyszer csak beleöregszik az anyja szerepébe. Klassz érzés, hogy eljutottam idáig.

Szeret kilépni a Vígszínház falai közül?

Nagyon! Azért huszonöt év sok egy színháznál. Szeretek a Vígszínházban lenni, de nagyon felszabadító érzés új kollégákkal dolgozni egy teljesen új közegben. Az ember valahogy jobban felméri a saját helyét a világban, mint a megszokott keretek között.

Nehéz volt az egyeztetés?

A Vígszínházban tudják egy éve, hogy nekem itt van feladatom, és alkalmazkodtak ehhez, erre az időszakra nem tettek bele engem új darabba, csak a meglévő előadásokban játszom. Nagyon sok vígszínházi kollégám ígérte, hogy megnéz. Remélem, így is lesz!

Megkérdezhetem, hogy van mostanában?

(Börcsök Enikő két vesetranszplantáción esett át – a szerk. megj.)

Köszönöm, jól! A műtét óta ugyanúgy élek, mint más. A Nemzeti Veseprogram nagykövete vagyok. Rengeteg gyerekkel foglalkozom, táboroztatom őket, párommal, Tóth József festőművésszel egy transzplantációs alapítvány önkéntesei vagyunk. A hétköznapjaimhoz tartozik, hogy segítsek másokon, főleg a gyerekeken.

 [stextbox id=”black”]

Bertold Brecht–Paul Dessau: Kurázsi mama és gyermekei

Brecht a háború erkölcse ellen emeli fel a hangját a Kurázsi mama és gyermekei című művében, melynek alcíme: Krónika a 30 éves háborúból. A tragikomédia főszereplője Fierlingné Anna, a markotányosnő, azaz Kurázsi mama és a háború. Kurázsi mama üzletnek tekinti a háborút, amely jó alkalom a meggazdagodásra, csak élve kell kikerülni belőle.

Az előadás rendezője Funtek Frigyes, a főbb szerepekben: Börcsök Enikő, Bajor Lili eh., Konfár Erika eh., Gaál Attila Csaba, Szombathy Gyula, Tóth Loon, Halas Adelaida, Módri Györgyi, Zsolnay András, Vajda Károly, Szeles József.

[/stextbox]


[fbcomments]