Közérzet / Kultúra · 2019.03.27.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Második érzékenyítő fesztivál

A tavalyi sikere után idén ismét megrendezi Érzékenyítő fesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház április 24. és 27. között. Az előadásokra alacsony jegyárakat állapítottak meg annak érdekében, hogy minél többen részt tudjanak venni a fesztivál programjain.

A tavalyi fesztivál legfontosabb tapasztalata, hogy mindnyájan viselünk kereszteket, nehézségekkel élünk, muszáj egymást tiszteletben tartunk és ezzel a tudattal közelíteni a másik felé – hangsúlyozta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. – Az elmúlt évben sok embert megérintett a fesztivál. Idén Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár vállalta a fővédnökséget, illetve Ovádi Péter országgyűlési képviselő a védnökséget.


Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, a program megálmodója elmondta, egy színházi produkció önmagában érzékenyítés, hiszen alkotót és befogadót egyaránt gyógyít. Ezt töményen összegyűjtve, a problémákra rávilágítva született meg az Érzékenyítő fesztivál ötlete.

A színház, a beszélgetésekkel kiegészítve, mentálhigiénés tereppé tud válni a társadalomban – jelentette ki.

A programot ismertetve elmondta, tavaly kizárólag színházi előadásokra koncentráltak, ám idén már könnyűzene, tánc és élettörténetek is helyet kaptak a kínálatban, illetve a színház előtti térre is kiköltöznek egy napra. Érkezik Caramel, akinek koncertjein már tízezreket megérintett. Vendégül látják Pilát Gábort, aki Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok címmel tart előadást és beszél a párkapcsolatok végzetes, de elkerülhető hibáiról. Az Orlai Produkció előadásában mutatják be a Heisenberg című előadást, amely egy negyvenes éveiben járó pincérnő és egy idős férfi különleges kalandját mutatja be, a Vénusz című színdarab pedig az öregségről, a fiatalságról és az utolsó szerelemről beszél. Rendkívül megható előadással lép fel Szalai Kriszta, aki egy több évtizede hajléktalan nő valós történetét meséli el Maradjunk annyiban! címmel.

PSZ_16_9_erzekenyito

A rendezvény kiegészítő programjaiként koncertezik a NemAdomFel együttes, beszélgetés zajlik Fekete Ádámmal, a kihívással élő sikeres dramaturg-rendező-színésszel, és Tánckórszindróma címmel lesz látható a Down-szindrómás Gyöngyösy Dóra kortárstánc előadása, a Tünet Együttes pedig a Burok című produkcióját mutatja be, amely a szülés élményét kísérli meg felidézni.

Az eseménysorozaton látottakat minden alkalommal Kardos Klára klinikai szakpszichológus segít megérteni, feldolgozni – az előadások utáni beszélgetéseken az elmúlt évben is több százan vettek részt.

Tavaly meglepett a nézők nyitottsága – mondta Kardos Klára. – Hihetetlen sikerként éltem meg az együtt eltöltött estéket és beszélgetéseket, rendkívül őszinte megnyilvánulásokat, amik a nézők részéről érkeztek. A magyar embereknek úgy van szüksége az érzékenyítésre, mint egy falat kenyérre. Mindenki életében vannak kihívások.

Az előadásokra alacsony jegyárakat állapítottak meg annak érdekében, hogy minél többen részt tudjanak venni az Érzékenyítő fesztivál programjain.

[stextbox id=”grey”]Az érzékenyítés több esemény alkalmával is előkerül ebben az évadban a Veszprémi Petőfi Színház műsorában. Az egerek című zenés mesejáték a gyermekeket szólította meg az emberi kapcsolatok természetrajzáról szóló tematikájával. Az Esőember egy sérülékeny társadalmi csoportra fókuszál. Április 2-án, az autizmus világnapján kékre festik az épületet, illetve kék felsőruházatban érkeznek bérletes nézőik az esti előadásra, amin 82 autista néző is részt vesz. Gyermeknapi programjuk alkalmával pedig ismét a fiatalabbakat szólítják meg, és kérik őket, hogy egy otthonról hozott ruhával segítsék az arra rászoruló társaikat.[/stextbox]


[fbcomments]