Szórakozás / Kultúra · 2018.07.04.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Gazdag évadot zártak

Százezer néző, közel 21 ezer bérletes, sikeres bemutatók, fesztiválok, ez a Veszprémi Petőfi Színház most véget ért évadának mérlege.

Kulturális kínálatözönben kell egyre gazdagabb tartalommal becsábítani a közönséget – húzta alá Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az intézmény évadzáró társulati ülésén.


Nagyon büszke vagyok arra, hogy Veszprém nemcsak történelmi múltjáról és gyönyörű környezetéről, hanem kulturális hagyományairól is híres, amelynek alapját a Veszprémi Petőfi Színház adja – tette hozzá Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

A fenntartói elvárások teljesítésén túl az a célunk, hogy minél többen magukénak érezzék a színházat – jegyezte meg Oberfrank Pál.

Nagy sikerrel játszották a Bob herceg című operettet, a Holt költők társasága pedig mély benyomást tett a fiatal generációra is. Az Isten pénze című előadással Bálint András egy nagyszerű társulat élén musical-főszerepben is bemutatkozott és a hatalmas érdeklődés eredményeként a következő évadban is műsoron tartja a teátrum ezt az előadást. Az igazgató elmondása szerint helyet kell adni a nehezebb műfajoknak is, ezt képviselte Brecht és a Kurázsi mama. A tervezett rekonstrukcióra készülve egy meghívott előadás zárta az évadot, a népszerű Életrevalók szerepelt a nagyszínházas műsorban. Oberfrank Pál itt megjegyezte, a rekonstrukciós munkálatok még a következő szezonban sem érintik a főépületet, így valamennyi produkciót a megszokott helyen és formában mutatnak be.

Örömmel számolt be arról, hogy a gyermekszínház és a Latinovits-Bujtor Játékszín öt bemutatója is komoly érdeklődést váltott ki a színházi különlegességet kedvelő nézők körében. Kiemelte még a Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjáték iránt mutatott nagy érdeklődést, melynek előadásszáma messze magasabb az átlagos mutatóknál.

A 2017/2018-as évad sikerét a számok is alátámasztják. A korábbi évad bérletes számát sikerült felülmúlni: 20 406 bérletet váltottak a nézők. Kiemelkedő eredmény, hogy a nézőszám elérte a közel 100 ezer főt, mely a nyári időszakban még tovább nő. Az alapfeladatban vállalt öt nagyszínházi, egy gyermekszínházi és két játékszíni saját bemutatón kívül számos egyéb jellegű rendezvény, program kellett ezeknek a mutatóknak az eléréséhez. Ilyen volt többet között a nyílt nap, a gyermeknap, a bérletek éjszakája, illetve két fesztivált – áprilisban az érzékenyítő fesztivált, júniusban pedig az I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál – is rendezett a színház.

Az évadzáró társulati ülés végén adták át a nézők szavazatai alapján a legjobb színésznek járó Petőfi-díjat, melyet ismét Kőrösi Csaba vehetett át. Meglepően sokan adták le voksukat vendégművészre, így tiszteletbeli Petőfi-díjban részesült Bálint András. A színészek és rendezők szavazatai alapján a Latinovits-díjat Máté P. Gábor érdemelte ki, a háttérben dolgozók munkáját elismerő Medgyaszay-díjat pedig Pásztor Károly akusztikusnak ítélte oda a társulat. Az évad nézője elismerést Németh László és családja kapta. Két kollégát nyugdíjba vonulásuk alkalmából külön köszöntött a színház vezetése, Horváth Károly és Somogyi György örökös világosító címet vehetett át.

A következő évad első bemutatója szeptember 28-án a Nyitott ablak című zenés játék lesz Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész rendezésében.

A nyár folyamán a Veszprémi Petőfi Színház az ország számos szabadtéri színpadán tart előadásokat.


[fbcomments]