Kultúra · 2017.12.14.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Ebenezer Scrooge története ma is aktuális

Végéhez közeledik a Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt musical, az Isten pénze próbafolyamata a Petőfi Színházban. Szerdán médianapon mutatták be a darab egy részletét a sajtó munkatársainak. A premier december 15-én lesz.

A Tolcsvay László–Müller Péter–Müller Péter Sziámi szerzőtrió darabjának különlegessége, hogy két külön társulattal, de négy szerepben ugyanazon művészekkel, egy rendezővel, egy koreográfussal, közös díszlettel állítják színpadra Veszprémben és Székesfehérváron. Az októberben elkezdődött művészeti munka rengeteg feladatott állított a darabban közreműködők elé, hiszen egyszerre két helyen zajlott a felkészülés, de mára eljutottak a főpróbákig, amelyek a fehérvári társulat tagjainak közreműködésével Veszprémben zajlanak.


Hargitai Iván rendező szerint a darab színpadra állítása közben a legnagyobb nehézség talán az volt, hogy nem egy általa már rendezett darabról van szó, hanem számára friss anyagról, ami sokkal érzékenyebbé teszi az embert.

A főszereplők, Veszprémben Bálint András, Székesfehérváron Kozáry Ferenc, kikövetelik maguknak, hogy egyforma érzékenységgel adjam át nekik, miről szóljon az előadás. A megszokott, egy színdarab elkészítéséhez szükséges időben kell kétszer színpadra állítani a művet. Szűkre szabott az idő, hogy valóban érzékeny előadást készítsünk két különböző főszereplővel” – vélekedett a rendező.

Mint mondta, mindenképp segíti a munkát, hogy vannak szereplők, akik mind a két helyszínen játszanak.

Hallatlan empátiával dolgoznak a veszprémi színészek, akiknek két színpadon is meg kell állniuk a helyüket. Nagy türelemre, fegyelmezettségre és érzékenységre van szükség, hogy egyformán jó partnerei legyenek a veszprémi és a fehérvári kollégáiknak is – dicsérte a stábot.

Nemcsak egy könnyű, zenés darab elkészítése volt a cél, hanem egy átélhető, érzelmes történetet szerettünk volna színpadra állítani – folytatta a rendező, aki azt is elárulta, hogy a próbák során még inkább igazolódott: napi szinten aktuális történetről van szó. – A mű központi témája a pénz, illetve a siker hajszolása, mert arra kényszerülünk a mindennapokban. Ebenezer Scrooge története ma is aktuális. Főhősünk tragédiája, hogy sikeres élete folyamán feláldozza a családját, a barátait, akik fokozatosan eltűnnek a közeléből, így ő magányos emberként végzi. Barátja segítségével ráébred, ha így folytatja, szánalmasan fejezi be életét.

A Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt zenés mű a legtöbbet játszott musicalek egyike. Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatják. Pénzt azonban nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulnia kell.


[fbcomments]